NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 9. juni

Elsk din neste som deg selv

Barbro Wiig Sulebakk
Foto: Øyvind Ganesh/Ganesh foto

Har du sett deg selv i speilet i dag? Er du fornøyd med det du ser? Føler du deg god nok? Eller er ørene kanskje litt for store? Prøv å snu deg litt.. er det ikke noe rart med nesa i profil? Og hva med fregnene..? Ja, ja massevis av fregner tett i tett får en bare til å virke solbrun og fin..!

Har du forresten testet ut og sett forskjellen på bildet ditt i speilet om du lar geipen henge ned og ser skikkelig sur ut, og om du smiler til deg selv? Utrolig stor forskjell – prøv det! Og du.. hvis du sitter ved siden av noen nå, hjemme eller på kontoret, T-banen eller bussen – del et lite smil med noen da..! Herlig? Vi skulle gjort det mye mer, og mye oftere. Et smil kan virkelig gjøre dagen.

Jesus bad oss om mer enn å bare smile til hverandre. Han bad oss rett og slett om å elske vår neste som oss selv. Det er en livskunst. For det første er det for mange av oss ganske utfordrende og til tider vanskelig nok å elske oss selv som den vi er. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg føler meg i alle fall ofte langt fra god nok!

Men med eller uten store ører, potetnese eller fregner – Så er jeg faktisk et unikt menneske som Gud har skapt. God nok! Vi er alle skapt i Guds bilde, og han har skapt oss akkurat slik han vil ha oss, og elsker oss som vi er.

Men så vil Gud altså at vi også skal elske vår neste. Naboen.. som stadig kaster gress over til deg, hun sure i oppgangen din, pøbelungen som stadig tar luften ut av dekket på sykkelen.. Hvordan skal vi greie det? Og enda verre.. hvordan skal vi klare å elske våre konkurrenter og de som er annerledes enn oss, og mener og står for noe helt annet?

Den store livskunsten er å gjøre andre mennesker store, men jeg lover deg.. jeg er jammen ofte langt ut på jordet. Det er nesten som om munnen lukker seg, og som om frykten kveler de ordne jeg vet jeg burde si – De som kunne gjort deg glad og virkelig reist deg opp. Ingen blir større av å trykke andre ned, men du så lett det er å leite etter feil. Kanskje jeg burde mene litt mindre og bry meg litt mer?

La ikke andre få fortelle deg hvem du er hvis de tråkker deg ned. Og så kan du prøve å lyse opp det beste i andre, og gjøre dem større! Del rikelig med gode smil, si noe fint til mennesker du møter i dag, skryt litt av av øre..pynten, og gjerne litt av fregnene på nesa også.

Elsk din neste som deg selv. Det var det Jesus sa vi skulle gjøre!

Barbro Wiig Sulebakk

Musikk: Bjarte Leithaug - "Jeg liker dine store ører"