Morgenandakten tirsdag 8. juni

Humor er vaksine mot tunge tider

Torbjørn Olsen
Foto: Robert Rønning / NRK

Når du lever av å prate, hender det at ting kommer feil ut. Det er ikke til å unngå. Jeg har sagt feil navn på brudgommen i et bryllup. Bruden, som alltid får med seg alt, sa selvfølgelig «nei» på mitt spørsmål. Hun ville heller ha ham som stod ved siden av henne, og ikke den fremmende mannen som jeg foreslo. I en begravelse sa jeg at den avdøde damen i sin ungdom hadde jobbet som «tøs», når det riktige skulle vært «taus», som er dialektord for tjenestejente. Det gjør litt vondt å feile der og da, men etterpå kan det i beste fall bli en god historie.

Evnen til å kunne le av seg selv, er kanskje det sterkeste våpenet vi mennesker er utstyrt med. Det er ikke uten grunn at uttrykket «galgenhumor» finnes. Den som ble ført til galgen kunne selv da, le av seg selv og sin egen situasjon. Evnen til å se litt skrått på livet og det å kunne smile av egen elendighet, er kanskje den viktigste ressursen vi kan hente frem, når vi møter motstand.

Når Gud meddeler hundreåringen Abraham at han skal bli far på sine gamle dager, står det at Abraham kastet seg til jorden og lo. «Kan en som er hundre år gammel, få barn?» (1.Mos.17,17). Responsen på beskjeden fra oven, var ikke stillhet, ærbødighet eller respekt, men latter. Rungende latter.

Hvorfor har Skaperen utstyrt oss med humor? Det er jo egentlig et dypt filosofisk og teologisk spørsmål. Er humor bare et biprodukt? En feilkobling i hjernen? Er latter et tegn på svakhet, mangel på alvor og respekt?

Selvfølgelig ikke! Humor er vår viktigste vaksine mot tunge og vanskelige tider. Guds gave til menneskeheten. Leveres gjerne godt brukt tilbake.

Under forferdelige og uutholdelige forhold, i krig og pandemi, i motgang og trengsel kan humor noen ganger være vårt siste og eneste våpen til å kjempe videre. Humor gir energi til å fortsette og kraft til å holde ut. Humor styrker fellesskapet og gir mot til å møte det vonde. Humoristisk sans og evnen til å le kan ingen ta fra deg.

Kan vi da le av alt? Nei, kanskje ikke, men vi kan alltid le av oss selv. Det å le av andre er ikke pent, men det å le av oss selv er lov - og svært sunt. Humor frigjør og setter det vonde på pause.

Så lenge vi ler, lever vi!

Torbjørn Olsen

Prest, Oslo Lufthavn Gardermoen

Musikk: Ola Bremnes "Mi pia, din gutt"