Hopp til innhold

Morgenandakten tirsdag 7. mai

Det nytter

Trygve Skaug
Foto: Kim Erlandsen / NRK

Matt 25, 40

Nelson Mandela ble spurt om hvilket våpen han ville bruke i kampen for en bedre verden. Han svarte: Utdanning.

Jeg vet så godt at jeg lever i overflod. Jeg har mye til overs.
Kanskje ikke sammenliknet med den styrtrike naboen min her hjemme, men hvis jeg sammenlikner meg med en trebarnsfar i slummen i Port Au Prince, Haiti.

Jeg har reist litt rundt.
Og det er helt skrudd hvordan alt henger sammen.
Jeg får så lyst til å gjøre noe med det.
Men kan jeg det i det hele tatt?
Mitt lille bidrag.
Nytter det?

Hvor er det egentlig tanken om at ingenting nytter kommer fra? Hvem er det som sier at det ikke er noen vits å forsøke? Når begynner vi å tro at vårt bidrag ikke kan redde verden? Det er rart. For de tankene der dukker opp innimellom. Men det betyr ikke at det er sant. "Bare er en dråpe i havet. Hjelper ikke i det lange løp." De tankene der juger. Det er ikke sant.

Hver gang jeg får dem inni hodet så tenker jeg på det helt spesielle jeg har sett i øynene på en del folk jeg har møtt. Det der jeg ikke helt vet hva er, men som jeg er sikker på må være en sammensmeltning av ting som er bra. Jeg tror det er en blanding av håp, fremtid, og verdighet.

Jeg så det for eksempel i øynene til foreldreløse Rhodel, i skoleuniform, som jeg traff i en slags vinglete koie i Manilaslummen. Han som skulle bli ingeniør for å bygge et trygt hus til seg og alle de elleve søsknene sine. Håp.

Jeg så det i øynene til Maria, som har vokst opp i et skur i slummen utenfor Bucuresti. Så det nesten fra øverst i bakken da hun kom ned for å møte meg. 17 år. Ett år igjen før hun skulle starte på lærerdrømmen. Hun viste meg med gymnaset sitt. Rektor hadde sånne øyne hun også. Fremtid. Verdighet.

Sånne blikk tar knekken på tanker om at det ikke nytter.
Hvilken dag som helst.
Tar knekken på det derre dråpe-i-havet-greiene.
Eller ord om at bistandspenger fra Norge ikke går dit de skal.

Det er ikke sant. Det er ikke sant at det ikke nytter. Det er ikke sant at det ikke hjelper i det lange løp. Fantastiske hjelpearbeidere, ildsjeler og bistandsfolk over hele verden slår sånne tanker ned i støvlene hver dag.

Si noe om at det ikke nytter til Rhodel eller Maria,
og de kommer le av deg.
Håp, fremtid, og verdighet.
Å få gitt folk en ordentlig sjanse.

Ikke med en dråpe i havet, men med ei livbøye noen kan redde seg opp på. Det nytter.
Visste du at ni av ti barn i U-land starter på skolen? Ni av ti. Fordi folk er villig til å hjelpe til. Kanskje du kan finne noen som kan hjelpe deg - med å få hjelpa til. Og start med å redde verden på den måten. Litt i hvert fall.

Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.

Trygve Skaug

artist, låtskriver og poet

Musikk: Bob Dylan - "What good am I"

Andakten er en reprise fra 28. februar 2017

Skog