Morgenandakten tirsdag 31. mai

Unne seg gode dager

Thor Brekkeflat
Foto: Ole Kristian Olsen FOTOGRAFOKO.NO

Dette er ikke meteorologisk institutt, men også i andakten er vi opptatt av været. Nettsidene til Yr og Pent og hva de heter alle sammen opplever stor trafikk. Og om man lytter til denne radiokanalen gjennom dagen, så blir man stadig oppdatert på hvilket vær som venter oss de nærmeste dagene.

Og vi planlegger deretter. Til helgen skal vi grille – hvis det blir bra vær. Neste uke drar vi på fjellet – hvis det blir bra vær. Vi gidder ikke gå på fotballkampen hvis det regner. Vi planlegger ofte å gjøre de gode tingene på de gode dagene. Kan kanskje være på sin plass å minne om at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Så spør jeg meg også om denne måten å planlegge på gjenspeiles på andre områder i livet enn bare det som handler om været.

Når jeg bare blir ferdig med alt jeg skal gjøre så skal jeg unne meg en skikkelig fridag. Når vi bare får ryddet i alle problemene, så skal vi unne oss en bedre middag. Jeg har lyst til å dele noen ord fra Forkynneren i det Gamle Testamentet:

Ingen ting er bedre for et menneske enn å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev.

Det å unne seg gode dager bør ikke bare være forbeholdt de gode dagene. For de er jo gode i seg selv. Det er når dagene føles litt tunge at vi trenger positivt påfyll. Hverdagene med alt sitt strev vil alltid være i flertall. Så om jeg venter med å unne meg gode dager til de er gode – ja, da er det for sent og da trenger jeg det ikke lenger.

Jeg møter ofte mennesker som har vanskelige dager. Det kan være sorg eller sykdom i familien, eller andre kriser som preger dagene. Og noen av dem vegrer seg for å gjøre hyggelige ting fordi det gir en form for dårlig samvittighet.

Har jeg lov å le midt oppe i dette, når jeg egentlig burde være trist hele tiden? Kan vi gå på kino når dagene er vanskelige? Og skal vi virkelig gjennomføre den planlagte festen når vi nettopp er rammet av dårlige nyheter, og når magefølelsen sier at bursdagen eller bryllupet egentlig bør utsettes.

Svaret i mitt hode er ja. Unn deg en god dag, eller i det minste en god time når livet eller været er dårlig, fordi da trenger du det som aller mest.

Thor Brekkeflat

Musikk: Solveig Slettahjell - "Blå salme"