NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 3. oktober

Kjærlighetens lys

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Jeg er fryktelig heldig! Overalt hvor jeg går blir jeg møtt av glade og begeistrede mennesker. Folk nikker, smiler og småler når de møter meg. Jeg kunne skrevet en liten bok om "åpningskommentarer" fra folk som har lyst til å uttrykke at de kjenner meg igjen.

"Hei, er det ikke AutofilLarssen? He,he" Det er vel ikke noe å le av svarer jeg og ler med. "Nei det er vel ikke det. Jeg blir bare så glad når jeg ser deg! Du må ha en fin dag!" Dette er en dagligdags opplevelse for meg. Skjønner du hvor heldig jeg er!?

Det å bli sett, bekreftet og løftet av glade og begeistrede medmennesker er det aller beste med å være "kjendis" spør du meg!

Nå er kanskje ikke du noen kjendis, og får dermed ikke noen gratis kickstart i møte med andre mennesker, men også du møter mange mennesker på din vei. Hvordan reagerer disse menneskene i møte med deg? Møter de deg med lys og varme, åpenhet og glede, eller opplever du å bli oversett, er folk tilbakeholdne, likegyldige, føler du avisning?

Jeg kjenner enkelte mennesker som er så fulle av hat og bitterhet til andre, at de opplever seg fullstendig omringen av "idioter" og slemme mennesker. Det fortvilede er at disse menneskene har en sterk evne til å støte andre fra seg. Folk unngår dem og blir redde for dem. Andre jeg kjenner er så forsiktige, ydmyke og beskjedne at omgivelsene knapt merker at de finnes. De beveger seg gjennom livet som en skygge av seg selv.

Hvert menneske blir skapt med et sterkt lys inni seg. Fra vi første gang åpner øynene i denne verdenen, stråler Guds kjærlighets lys i oss og gjennom oss. Jeg vil påstå at dette kjærlighetens lys er den sterkeste og viktigeste ressursen vi mennesker er utstyrt med, for om vi evner å betrakte våre medmennesker med kjærlighetens lys, blir verden et godt sted å leve.

Med tiden, gjennom livet, slukner dette lyset hos enkelte mennesker. Vonde opplevelser, mangel på kjærlighet, lys og bekreftelse fra andre. Hat og egen bitterhet, det er mange årsaker som kan føre til at lyset stenges inne og blir borte, usynlig, i et menneske. Da er det godt å vite at lyset selv, kjærlighetens lys, verdens lys: Gud aldri slutter å skinne mot deg og meg!

Lignelsen om den bortkomne sønn, fortalte Jesus for å beskrive Guds kjærlighet til deg og meg. Da denne sønnen omsider tok mot til seg og vendte hjemover, var han omringet av totalt mørke. Han var fullstendig verdiløs og usynlig for sine medmennesker. Det fantes ingen som betraktet han som noe annet en søppel, ingen bortsett fra hans pappa.

Pappan som sønnen hadde ønsket død for å kunne få tilgang på arven sin. Han fikk arven på forskudd av sin pappa, for deretter å sløse den bort på vilt partyliv. Nå vendte han hjem og blir møtt av en pappa som stråler mot han med kjærlighetens lys, et lys så sterkt at mørket forsvinner og blir borte.

Skulle det skje at du eller jeg havner i totalt mørke, kan vi også oppsøke vår himmelske far, åpne hjertedøra på gløtt og la hans kjærlighets lys flomme inn igjen i våre liv. Av og til er det lurt å gå tilbake til kilden for en refill av den viktigste ressursen vi mennesker er utstyrt med: kjærlighetens lys.

Jan Erik Larssen

Musikk: Rebekka Bakken - "Welcome Home"