Hopp til innhold

Morgenandakten tirsdag 26. januar

Gjør det som tar oppmerksomheten bort fra det vonde av Henrik Syse

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

En riktig god tirsdagsmorgen, midt i alt som er og skjer.

Jeg skal våge meg på å være personlig denne morgenen, men jeg understreker at jeg ikke gjør det i noe forsøk på å få sympati, bare med det ønske å skape gjenkjennelse. Jeg har nemlig vært litt uheldig og brukket benet. Så her sitter jeg, da, med nagler i låret og krykker som jeg humper rundt på.

Bakteppet er banalt: Skitur, et kort øyeblikks balanseproblemer på grunn av litt grus i løypa, hardt underlag. Ja, ja, historien er knapt unik, men resultatet er desto mer smertefullt. La meg snike inn en takk her til omsorgsfulle mennesker rundt meg, fra medskiløpere og familie til ambulansepersonell, sykepleiere, kirurger og fysioterapeuter.

Mitt poeng har imidlertid overhodet ikke med meg å gjøre, om enn jeg kan bruke dette som unnskyldning for eventuell rusten stemme eller nølende tale.

Poenget er at livet kjennetegnes av slike små og store kriser. Akkurat nå lever vi, i fellesskap, med en ganske stor en: en verdensomspennende pandemi. Lenge etter at mange av oss hadde håpet at den hadde brent ut og var et tilbakelagt stadium, herjer den stadig. De siste dagene har mange måttet lære seg å leve med enda strengere regler, på grunn av økt smittefare fra et såkalt mutert virus. Alt er innenfor oppskriftsboken for epidemier, og helsemyndighetene sier at vi har både tiltak og vaksiner som skal kunne takle dette også. Men det tar tid.

Er det én ting jeg har lært de siste ukene som benbruddspasient, så er det at kriser og smerte tar mye plass. Da er ikke noe så velkomment som de gode tingene som tar oppmerksomheten bort fra det vonde. Noe godt å lese eller se på TV, noen varme tanker om lysere dager, en vennlig hilsen, et håpefullt ønske, noen glade drømmer eller minner, og ja, et andaktsord. Da minnes jeg om at livet er så mye mer enn smerten.

Min egen lille smerte er forbigående og håndterbar. Korona-smerten rammer langt flere og synes å vare adskillig lenger. Og så er det andre smerter og kriser. Kanskje opplever nettopp du en av dem i dag? Da skal du huske på håpet og alt det gode som minner oss om at livet er så mye mer enn bare krisen, og at du er så mye mer enn bare en som rammes av krise.

I dagens bibeltekst, fra tredje kapittel i Paulus' andre brev til Timoteus, oppfordrer Paulus sin følgesvenn til å holde ut gjennom prøvelser. Og han nevner de kvaliteter som han ser som viktigst: tro, tålmodighet, kjærlighet og utholdenhet. Og han fortsetter ved å be Timoteus om å holde fast ved det han har lært, visdommen til frelse ved troen på Kristus Jesus.

Kjære lyttere, midt i pandemien: la oss holde fast ved det gode. Livet er ikke bare smerte, sykdom, sorg og død. Langt viktigere er håpet, gleden, kjærligheten og visdommen. Ved å holde fast ved det gode og ved håpet kan vi med frimodighet si, midt i pandemiens rystelser, at vi i fellesskap skal komme gjennom dette. «We shall overcome!», som de sier på engelsk. Om du akkurat nå er syk eller frisk, redd eller håpefull, så ta imot Guds hjelp og kraft akkurat der du er.

Henrik Syse

filosof, forfatter og fredsforsker

Musikk: Jahn Teigen - "Slå ring"

Skog