Morgenandakten tirsdag 24. januar

Vær snill mot dyrene

Ida Marie Haugen Gilbert
Foto: Erlend Berge

Jeg har lagt merke til at hunden min blir trist hvis jeg er trist, og glad hvis jeg er glad. Dyr føler smerte og glede og er fullt og helt prisgitt oss mennesker. Ansvaret vårt er å sørge for at de har det bra, at de får dekket sine behov i så stor grad som mulig.

Den rettferdige har omsorg for sin buskap, de urettferdige er uten hjertelag. sier Ordspråkene i Bibelen.

Da jeg var tretten år fikk jeg en liten svart kanin. Det vil si, jeg snek den med meg hjem fra en dyrebutikk – og sverget på tro og ære til foreldrene mine: Jeg skulle ta ansvar, sørge for at den fikk det den trengte. Etter noen år så flyttet mesteparten av interessen min over på andre ting, mens kaninen satt der i buret sitt.

Jeg har fremdeles, over femten år senere, dårlig samvittighet for at jeg brukte så lite tid på et lite vesen som trengte aktivitet og selskap. En liten krabat som var helt og fullt overlatt til min omsorg.

Heldigvis så tok faren min hånd om den. Han bygde løpegård til den og sørget for at den ikke ble sittende alene, mens jeg likegyldig la inn mat og vann, uten engang å tenke over om det var nok. Han tok ansvar der jeg sviktet, og han tok ansvaret for dyrene på alvor.

Jeg har forsøkt å gjøre opp for meg ved å være fosterhjem for dyr som har blitt vanskjøtta og forlatt. Jeg må grine en skvett hver gang jeg ser hvor glad en hund blir av å få omsorg og tur – etter å ha stått år ut og år inn alene – i bånd eller ute i en forlatt hundegård.

"En nasjons storhet og dens moralske framskritt kan måles etter hvordan den behandler sine dyr," sa Gandhi.

Det sier mye om et menneske, om omsorg og empati, hvordan det behandler dyrene. Men tiden vi lever i behandler dyr dårlig. Det er snakk om politisk ondskap når man forer opp griser på betonggulv for å sikre oss billig skinke, og frakter kuer gjennom hele Europa for å selge billig biff. Dyrs velferd er helt overgitt oss. Mot menneskelig ondskap og likegyldighet er de maktesløse.

"Den rettferdige har omsorg for sin buskap, de urettferdige er uten hjertelag."

Det er en test på menneskets omsorg og empati hvordan mennesket behandler dyr. En verden uten dyr, hadde vært en stusselig verden. Så tenk nå litt ekstra på dyrene i dag.

Ida Marie Haugen Gilbert

Musikk: Kraftverket – "Ikke en spurv til jorden"