Morgenandakten tirsdag 23. april

Heldige Benjamin

Linda Aune Aurdal
Foto: Lars Haugdal Andersen / NRK

Jeremia 29, 11

Er du oppkalt etter noen? Navnet skjemmer ingen, sier vi.

I fjor var det Emma som var det mest populære jentenavnet på nyfødte. Kvinneversjonen av Emmanuel, som betyr Gud med oss. Vi i Norge tenker ofte ikke over hva navnene våre betyr. Vi velger navn til barna fordi vi liker ordlyden. Eller fordi vi kjenner noen gode personer som bærer navnet. Litt sjeldnere så kan navnet beskrive en situasjon eller en følelse, slik som navnet Lykke som også mange små jenter heter.

Slik var det også i bibelsk tid. Et navn skulle fortelle noe. Om fremtida til barnet eller om forutsetningene for hvorfor barnet ble født. Da patriarken Jakobs kone Rakel skulle føde sin andre sønn ble det en vanskelig fødsel. Hun hadde harde rier. Etter fødselen ble det klart at dette kom hun ikke til å overleve.

Så like før hun døde gav hun sin andre sønn navnet Ben-Oni, fordi det betydde "min smertes sønn". Den lille gutten kunne vokst opp med et navn som minte ham på at det hans fødsel som tok livet av moren.

Men faren hans endret navnet. Han var veldig glad i Rakel. Han hadde vært lykkelig sammen med henne, og de hadde fått to sønner sammen. Han hadde gode tanker for fremtiden til barnet. Han omdøpte derfor Ben-Oni til Benjamin, som betyr "lykkens sønn".

Hvilket navn og merkelapp du får tidlig i livet er ikke uten betydning. Det former identitet. Jeg var så heldig å ha en oldefar som sa til meg flere ganger at "du er et bra menneske". Det fikk betydning for hvordan jeg så på meg selv.

Det at noen gir deg et navn eller en betegnelse, som en god spådom for livet ditt, det former identitet. Det kan hjelpe mot mange dårlige forutsetninger.

Jeg tenker ofte at det også er sånn Gud tenker om meg. At han har gode tanker for meg, selv om andre ikke skulle ha det. Derfor tar jeg dem til meg, de ordene som Jeremia sa: For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp.

Linda Aune Aurdal

prest i Stjørdal og Værnes kirke

Musikk: Marit Larsen - "Vår beste dag"