Morgenandakten tirsdag 22. september

En karismatisk venn

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Julle, min drømmebåt, ligger longside på Tilja, brygga i Skienselva hvor jeg kan nyte utsikten rett over mot første sluse til Telemarkskanalen. Jeg har også sol på akterdekket til halv elleve på kvelden.

I år - skinner Julle som aldri før - og det er Bårds fortjeneste. Han har kommet inn i mitt liv og beriket meg og Julle med sin kunnskap, sin erfaring og ikke minst sitt vennskap.

Bård er en multikunstner. Han har jobbet mange år som selvstendig byggmester. Er viden kjent for sin sans for restaurering og detaljarbeid og har laget installasjoner til flere store norske filmer. Han har jobbet offshore i mange år og er en mester i å løse vanskelige og akutte utfordringer.

Bård er i likhet med meg en av medlemmene på Tilja og her ligger han med sin vakre svenske, klassiske seilbåt, restaurert og oppgradert av Bård til en skinnende perle. Det er forresten Bårds motto: «Vi må få det til å skinne!»

Min båt Julle sleit med glansen da hun ble sjøsatt denne våren. Styrhuset i massiv teak var falmet og grått, på grensen til svart der hvor vær og vind får ekstra godt tak. Jeg møtte opp på brygga med nyinnkjøpt verktøy av beste sort. Multimaster, eksentersliper, spesialskraper og beste sort pussepapir. Det eneste jeg manglet var mot, selvtillit og erfaring nok til å vite hvordan jeg skal få Julle til å skinne igjen.

Bård kommer meg i møte på brygga. Han skinner akkurat som båten sin, og lurer på hvorfor jeg ikke går for teakrens først, så slipper jeg å pusse så mye? Teakrens? Jeg skjønner ingen ting. Bård henter en bøtte med noe væske oppi og en rullekost. Han forklarer videre på ingeniørvis hvor enkelt og effektivt teakrensen vil fjerne all gammel olje og lakk uten å skade hverken maling eller gelcoat.

Jeg skjønner fremdeles veldig lite og sier til slutt «men nå har jeg kjøpt alt dette pusseverktøyet, så jeg får bruke det denne gangen, og heller prøve ditt forslag neste år! Hvilket papir ville du har begynt med? 80 eller 60?» Bård svarer: «Om jeg var deg ville jeg hørt på meg og brukt teakrens. Får jeg lov til å vise deg?»

Og dermed setter Bård i gang med å rulle ut rensemidler på Julles styrhus som er laget i massiv teak. De påfølgende dagene blir jeg læregutt på egen båt, og Bård slipper ikke taket i hverken meg eller Julle før hele båten fra innerst til ytterst fremstår slik Bård liker å se sitt håndtverk: Julle, som er 40 år gammel, skinner som om hun var ny!

Bård så meg og min mangel på selvtillit og kunnskap, og han knakk en kode hos meg. Hadde han sagt «bare si ifra om du trenger hjelp Jan Erik» hadde jeg aldri bedt om noe som helst. Bård gikk i stedet foran og viste meg veien på rent praktisk vis. Det fikk også meg til å skinne.

Og samtalene vi har hatt på brygga denne sommeren har vært livgivende for begge to. Er det ikke en fantastisk følelse når et annet menneske kommer inn i livet ditt, ser din svakhet og løfter deg opp!? Disse personene har en nådegave, gitt av Gud kalt karisma. Karisma er evnen til å få andre til å føle seg vel, eller til å skinne, som Bård ville ha sagt det.

Jan Erik Larssen

programleder og foredragsholder

Musikk: Kari Bremnes - "Så fullt av ja"