NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 22. august

Størst av alt er kjærligheten

Gard Sandaker-Nielsen
Foto: Moment Studio

For en tid tilbake fikk jeg være med på noe som nå gjør at alle som ønsker det har mulighet til å gifte seg – i kirken. For meg var det spesielt stort å få være med på. Jeg deltok på Kirkemøtet i Den norske kirke og fikk stemme for at også mann og mann og kvinne og kvinne får gifte seg i kirka si. Endelig, er vi mange som sier. Selv om ikke alle gifter seg i kirka, er det vissheten om at dørene er vidåpne som er viktig.

Det har vært en lang vei for at vi skulle komme dit - også for meg. Jeg kom ut av skapet som homofil for 13 år siden. Følelsen av å måtte skjule hvem jeg var for andre, husker jeg veldig godt. Følelsen av at folk ikke ville akseptere meg om jeg viste hvem jeg egentlig var.

Det tok lang tid før jeg klarte å anerkjenne meg selv. Det var på grunn av Bibelsynet, hvordan jeg tenkte om Gud og hvordan jeg tenkte om meg selv. Ikke minst var det på grunn av venner og menigheten jeg gikk i. Men så fikk jeg hjelp til å se at det ikke var noe feil med meg – at jeg var slik jeg skulle være. Teologien og Gud kunne romme meg som jeg var. At det var mulig å forstå Bibelen annerledes.

Jeg møtte både Gud og meg selv i døra, og jeg måtte ikke endres. Jeg var elsket som jeg var – og var skapt slik jeg skulle være. Å komme ut av skapet, var å bli satt fri. Det å være ærlig om hvem jeg var, og samtidig bli velsignet, var å bli et mer helt menneske.

Problemet med skapet, er at det hindrer også at andre blir kjent med deg. Man skjuler den man er, redd for å ikke bli anerkjent og for å bli støtt ut i kulda.

Endelig er ekteskapet åpent for alle, også i kirka. Jeg håper at ingen lenger skal måtte velge mellom å tro og å elske. – å være seg selv fullt ut. Så må vi lære og ikke sette opp nye skap som vi stenger mennesker inne i. Nei, vi skal hjelpe mennesker til å leve, ikke gjøre livet vanskeligere enn det allerede er. Vi skal bidra til å sette mennesker fri. For Gud gjør ikke forskjell på oss.

Så nå kan disse ordene fra 1. Korinterne 13 leses for alle som finner hverandre og har lyst til å si "Ja"!

Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig,
den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig.
Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget,
er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.
Den gleder seg ikke over urett,
men har sin glede i sannheten.
Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

Kjærligheten tar aldri slutt.

Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet.
Men størst blant dem er kjærligheten.

Gard Sandaker-Nielsen

Musikk: Göran Fristorp - "Sommarpsalm" (svensk salme 201)

"Så grønn en drakt, så rik en duft" (norsk salme 845)