NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 20. oktober

Din Laban

Odd Eidner
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Hvis noen sier til deg: "Du, din Laban!" så forstår du at det er ikke akkurat noen hederstittel. Vi bruker det som et skjellsord. Men hvor stammer uttrykket fra?

Vi må igjen gå til Bibelhistorien, og til Det gamle testamente. Og vi må til vår stamfar Jakob, sønn av Isak og barnebarn til Abraham. Da har vi plassert ham sånn høvelig. Jakob hadde en tvillingbror som het Esau. De var veldig forskjellige, og ble snart uvenner.

Det ble ikke bedre da Jakob lurte til seg den velsignelsen som faren Isak skulle gi til Esau. Da ble Esau arg, og Jakob så redd at han flyktet heimefra og til sin onkel som bodde i et land langt borte. Denne onkelen til Jakob het Laban. Han hadde ei vakker datter som het Rakel, og som altså var kusina til Jakob.

Jakob ble straks forelsket i Rakel, og han ble enig med onkel Laban om at han skulle arbeide hos ham i sju år for å få gifte seg med Rakel. Så tjente Jakob i 7 år for Rakel, og han syntes de årene var som noen få dager, så glad var han i henne! står det i teksten. Det er utrolig hvor mye energi man får når man er forelsket!

Så ble det stelt i stand til bryllup med stort gjestebud. Da Jakob endelig fikk bruden og tok vekk sløret, så fikk han seg en overraskelse. Det var ikke Rakel, men hennes storesøster Lea, som han så dypt inn i øynene. Laban hadde lurt ham. Da ble Jakob sint og sa: "Hvorfor har du lurt meg, din Laban?!" Nei, han sa ikke det. Men nå forstår du hvor uttrykket kommer fra. Det brukes om en svikefull person som ikke er til å stole på.

Men bibelhistorien har en fortsettelse som vi må ta med oss. Laban sa for å forsvare seg: Det er ikke skikk hos oss å gifte bort den yngste før den eldste. Hvis du vil ha Rakel, må du tjene hos meg i sju år til! Og Jakob var så glad i Rakel at han gjorde hva som helst for å få gifte seg med henne. Kjærligheten holder ut mye, og Jakob måtte arbeide i til sammen 14 år for å få gifte seg med den kvinnen som han elsket aller mest.

Etter hvert fikk Jakob 10 sønner med Lea, og 2 sønner med Rakel. Det var Josef og Benjamin, som han holdt aller mest av. Disse 12 sønnene til Jakob ble stamfar til Israels 12 stammer.

Men det startet med en onkel som lurte sin nevø. På den måten fikk Jakob smake sin egen medisin, han som lurte sin egen far. Svik og uærlighet kan opptre i stadig nye forkledninger, og da kan det passe å kalle det mennesket for en Laban. Vi skal i stedet ha et annet forbilde: Salig er det menneske som er uten svik i sin ånd! (Salme 32,2).

Må Gud hjelpe oss til det!

Odd Eidner

Musikk: Kari Bremnes - "Alle vet jo det!"