Hopp til innhold

Morgenandakten tirsdag 19. september

Å finne sitt sted

Ragnhild Bjørvik Opsahl
Foto: Bernt Olsen

Jeg har kommet hjem.

Jeg er født og oppvokst i Tromsø. Og selv om jeg likte byen min som barn og ungdom, var det ingenting jeg heller ville enn å reise ut og bort da jeg var nitten år og ferdig på videregående. Jeg var klar for å se mer av verden, se nye folk, oppleve andre ting, få nye opplevelser og impulser.

Etter et år ute, var jeg tilbake i Tromsø for en periode, men jeg måtte ut igjen. For heller ikke da var jeg klar for å vende hjem.

Det var fint å være ute. Jeg har bodd i Oslo, Bergen, Hamar og en bitteliten by i India med bare et par millioner innbyggere. Jeg har reist, lært, flirt så jeg har tisset på meg, grått på en fremmed skulder, falt, reist meg igjen og utviklet meg både som menneske, venn og datter.

Men etter fem år var det på tide. Jeg ville hjem. Ikke fordi jeg hadde gått på trynet. Ikke fordi jeg angret meg. Men fordi jo mer jeg lærte om meg selv og verden rundt meg, kjente jeg mer og mer på behovet, og savnet for tilhørighet. For det kjente, for det nære. For hjem. Savnet etter søndagsmiddag og gamle venner. Savnet etter mormor og bestefar og lange, lyse sommernetter. Det fantes et sted hvor jeg hørte til. Det fantes et sted som var mitt.

Var det kanskje dét som kalte den bortkomne sønnen, i fortellingen fra bibelen, hjem. Ikke bare hadde han brukt opp hele arven sin som han hadde insistert på å få ta ut før faren var død, og ikke bare følte han seg skitten og forlatt der han satt i grisebingen hvor han måtte bo.

Kanskje kjente han på et savn? Savnet etter å tilhøre et sted, eller savnet etter å komme hjem? Kanskje hadde han aldri skjønt dette om han ikke hadde reist. Jeg vet iallfall for min del, at jeg aldri hadde følt meg så hjemme i min by, om det ikke hadde vært for at jeg hadde vært borte.

Det finnes utvilsomt mange mennesker som trives best på vandring, men jeg tror mange av oss har denne lengselen etter å ha et sted hvor vi kjenner at vi tilhører. Det kan være et fysisk sted, en familie eller med venner. Men når vi er der, så vet vi at det ordner seg. Jeg fant mitt sted. Den bortkomne sønnen fant sitt. Har du funnet ditt?

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Musikk NRK P1: Kråkesølv - "Hjemmeseier"

Musikk NRK P1+: Ole Paus - "Kom hjem"

Skog