Morgenandakten tirsdag 19. januar

Å være tilstede

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Hva er meningen med livet? Som filosof får jeg ofte det spørsmålet, nok ment som en spøk, men gjerne også med et visst alvor under. Hadde det ikke vært greit om det fantes et raskt og enkelt svar?

Favorittsvaret mitt kommer fra TV-serien Cheers, der postmannen og hverdagsfilosofen Cliff Clavin i aller siste episodes aller siste scene proklamerer at han har funnet ut hva som er meningen med livet: Comfortable shoes! Gode sko!

Svaret er slett ikke så dumt. Skal du gå langt, og det må gjerne en postbetjent, utgjør godt fottøy en ganske betydelig forskjell. Vi tenker kanskje ikke på det når skoene er gode. Men du verden som vi merker det når de ikke er det.

Å oppsummere meningen med livet i én setning som betyr like mye for alle mennesker hele tiden, og som vips løser alle problemer og gir oss mening og livsglede, er selvsagt et håpløst prosjekt. Men å finne den gode balansen der man er, finne de små og store ting som kan være med på å gi mening og livsmot i hverdagen, er innen rekkevidde for hver og en av oss.

Jesus, da han møtte enkeltmennesker, snakket med dem om å få legge fra seg det som tynger, om å elske sin neste og endog sin fiende, og om å følge ham som gir hvile og håp. Det er gode råd om man vil finne meningen med livet. Som det heter i Matteusevangeliets 11. kapittel: Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.

Vi befinner oss rundt den datoen i året da nyttårsforsettene ifølge statistikken begynner å svikte for mange. Kanskje er dette en god tid å senke skuldrene på, senke ambisjonene litt – men uten å ta dem helt bort – ja, gripe fatt i de små, men gode tingene vi kan gjøre for og med hverandre, gripe alle mulighetene til å skape forbedring i hverdagen – og glede seg over det som tross alt er godt?

Comfortable shoes! Komfortable, gode sko! Det kan i grunnen være et godt sted å starte, det, i billedlig og bokstavelig forstand. Meningen med livet handler ikke alltid om det store og tilsynelatende uoppnåelige. Ofte handler det som det som befinner seg rett ved siden av deg eller helt inntil kroppen din.

Henrik Syse

Musikk: Kristin Reitan - "Deg å få skode"