Morgenandakten tirsdag 18. juni

Støtt dem som lider

Petter Normann Dille
Foto: Jørgen Nordby

Paulus’ brev til galatarane 6, 2

Han var ganske lav, derfor holdt han seg fast i talerstolen med begge hendene i et solid grep, før han strakk seg enda lenger opp og frem. Dr. James Cone het han, og var en av de første afroamerikanske teologene som tok doktorgrad. Han startet alltid forelesningene sine med en enkel innledning om hvorfor ukas tema - var viktig.

Det handlet om afroamerikansk teologi, filippinsk feministteologi, eller skeiv teologi. Forelesningene hans forgikk alltid tirsdag morgen, og varte fra 9 til 12. Etter hvert som klokken ble ti, og halv elleve, endret stemmebruken seg og han snakket høyere og høyere, med sterkere intensitet.

Gjennom hele livet var han brennende engasjert i politiske og teologiske spørsmål, knyttet til hvordan svarte amerikanere blir behandlet i USA, men hans engasjement gikk langt utover dette feltet. Jeg undret meg over hvorfor han som en svart mann i syttiårene kunne ha et så levende engasjement for problemstillinger som var langt fra hans eget perspektiv.

Etter i forelesningen, så kom han til erkjennelsen av at hvert menneske og hver gruppe i samfunnets sin kamp for frigjøring, er vår alles kamp for frigjøring. Det var derfor han, som en 75 år gammel mann fra Arkansas, kunne stå på talerstolen, i uke etter uke, år etter år og levende forestille seg den uretten som ble begått mot andre mennesker. Han sa: «Jeg vet ikke hvilke kamper dere studenter står i nå, men dere må finne de, og ta de og fortelle om dem.»

Siste gang jeg besøkte dr. Cone på kontoret hans på 122 gate på Upper West Side, snakket vi om situasjonen i USA i dag. Da jeg spurte ham, hva jeg kan gjøre, knyttet til disse spørsmålene, så svarte han: «Hvis du ser en søster eller bror som lider, går du til dem og bærer korset sammen med dem.» Det var hans siste beskjed til meg. Den vil alltid være med meg i min prestegjerning.

Han var en svart amerikansk mann midt i syttiåra, men hadde et sterk, og troverdig engasjement for mennesker i svært ulik situasjon.

Petter Normann Dille

prest i Ullern menighet

Musikk: Sigvart Dagsland - "Adle sangane"