Morgenandakten tirsdag 18. april

Morgenbønn

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Jeg har det siste halvåret lagt meg til en helt ny vane. Ikke fordi jeg kom på det selv, men fordi jeg ble utfordret av en jeg kjenner som tar en doktorgrad i teologi. Utfordringen gikk ut på å gjøre noe helt annet, noe nytt, hver eneste dag. Noe som kunne føre til at jeg ble mer bevisst å leve slik Jesus lærte oss.

Det behøvde ikke ta mer en 10-15 minutter hver dag, men jeg måtte holde på i 6 uker. 6 uker!! Min umiddelbare tanke var at det var alt for lenge å binde seg til noe fast opplegg. Det var nesten frekt å spørre om. En ting ville vært et intervju, eller samtale, men å skulle sette av 15 minutter hver dag i 6 uker!?

Jeg svarte ja, rett og slett fordi jeg har veldig sansen for han som spurte meg. Hva jeg ønsket å gjøre dette kvarteret var opp til meg selv, derfor kom jeg fram til at jeg ville starte hver eneste dag ett kvarter tidligere for å samle tankene i bønn og meditasjon.

I denne bønnen ville jeg legge fram alle dagens planlagte gjøremål og aktiviteter, legge fram for Gud alle de menneskene jeg kunne se for meg å støte på denne dagen. Jeg har alltid vært fasinert av munkene som har enkle bønner og setninger som de repeterer gjennom et helt liv, derfor lagde jeg meg en egen bønnesetning jeg tenkte kunne fungere.

Den lyder slik: "Jesus Kristus Guds sønn, min frelser og venn. Fyll meg med din Hellige Ånd og la meg stråle deg i møte med de menneskene jeg treffer på min vei." Bibelen forteller at Jesu vesen kan beskrives med to ord: sannhet og kjærlighet. Jeg tenkte det ville være gode verdier å legge som ett grunnlag for hver ny dag, og ikke minst forsøke å møte mine medmennesker med: sannhet og kjærlighet.

Jeg har alltid vært flink til å be min aftenbønn. Oppsummere dagen og alt den inneholdt, både det som gikk bra og det som gikk skikkelig dritt. Nå gjorde jeg noe helt nytt! Jeg startet hver dag med å samle tankene, legge en plan og bevisstgjøre meg selv på hvordan jeg ønsket å leve denne dagen på best mulig måte.

Nå ville jeg gjøre det samme med dagen som jeg gjør i forkant av alle jobber jeg tar på meg: forbereder meg grundig før jeg går på scenen eller stiller meg foran kamera. Det hadde ikke vært veldig smart å droppe forberedelsene til jobben, og heller gå for en grundig oppsummering og evaluering i etterkant! Å leve livet best mulig hver eneste dag er jo også et oppdrag og en oppgave jeg og alle andre har.

Prosjektet skulle vare i 6 uker, jeg var egentlig ferdig med det før jul i fjor, men holder stadig på med min nye morgenvane. Har det hjulpet? Har det forandret meg? Mitt sannhetsvitne får være kona mi Anne Cathrine. Hun sier hun merker en stor forandring hos meg. Hun påstår jeg har blitt langt mer tålmodig, fått mye lenger lunte, og er blitt overbærende med hennes små feil og mangler.

Om vi krangler er hennes første spørsmål til meg: har du ikke hatt din morgenbønn i dag? Best av alt: hun mener at vi aldri har hatt det bedre sammen enn nå. Også vi som har hatt det så mye bra sammen! Tror jammen jeg skal gjøre denne morgenbønnen til en livslang vane.

Jan Erik Larssen

Musikk: Freddie Wadling - "Blott en dag"