Morgenandakten tirsdag 17. januar

Ydmykhet

Andreas Hegertun

Jeg satt med en kollega på en lederkonferanse i høst og hørte et foredrag av forfatteren Patrick Lencioni om hva som er de viktigste kvalitetene å se etter i en person du vil jobbe sammen med i et team. En av kvalitetene Lencioni trakk frem var det å være ydmyk. I etterkant av foredraget fylte vi så ut en selvevaluering for å vurdere vår egen ydmykhet.

Jeg ble litt overrasket da jeg til min store glede så at jeg fikk full pott. Maks ydmyk! Så stolt viste jeg denne til kollegaen min og sa: "Sjekk her a, maks ydmyk, hva fikk du a?"

Og hun var jo markant svakere enn meg på den. Så jeg bare, himlet nedlatende med øynene. Da sa hun forsiktig: "Andreas, det kan jo hende jeg har fylt ut denne selvevalueringen litt mer ydmykt enn deg." Og jeg ante at hun hadde et poeng.

Skuespiller Atle Antonsen beskrev en gang hvordan han kunne komme hjem en sen kveld etter å ha vært på byen med venner og høre sin egen stemme gjalle i hodet når han la seg. Da tenkte han: «i kveld har du ikke lytta mye Atle»

Kong Salomo tenkte vel neppe på verken meg eller Atle Antonsen da han skrev:

Kommer overmot, kommer skam, med de ydmyke følger visdom.

Og selv om det er kjempelenge siden han skrev det, så kjenner vi det igjen; Overmot, det å ta plass på bekostning av andre, det å snakke mer enn man lytter. Man kan vinne på det, en stund.

Men hvis du tenker over de du kjenner, så vet du hvem som er oppriktig interessert. Hvem som spør mer enn de snakker. Hvem som ser andres ideer, meninger, barn eller arbeid og oppriktig verdsetter det.

Det ble sagt om Jacqueline Kennedy at hun alltid fikk folk hun snakket med til å føle seg som den viktigste, mest interessante personen i verden.

Så kan vi ikke i dag bestemme oss for å spørre, mer enn vi svarer. Lytte mer enn vi forteller. For da gjør vi folk rundt oss større. For jeg tror, på tross av mine egne store feil på dette området. At de folka som gjør det, de vinner i lengden.

Så hvis kollegaen din i dag skryter av hvor bra han scorer på ydmykhetstester eller noe annet, så la han snakke. Og i ditt stille sinn kan du trøste deg med at Bibelen sier:

Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir han nåde.

Andreas Hegertun

Musikk: Beate Slettevoll Lech – "I kveld"