NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 16. februar

Guds hender og føtter

Andreas Hegertun

Vi satt i bilen en søndag kveld i endeløs kø for å komme over grensen fra Mexico til USA. Og for mine beskyttede norske barn gjorde det sterkt inntrykk med alle tiggerne som flokket seg rundt bilene og ba om penger, ville selge ting eller vaske ruta med en klut som så ut som hadde vasket alle vinduene i Mexico før oss.

Lille Nellie på 4 år har jo som datter av en pastor fått sin dose søndagsskole i sitt liv, så etter å ha sittet en stund å sett ut av vinduet spurte hun: "Kan ikke vi nå bare be Jesus komme med kraften sin å gjøre så de ikke blir så fattige mer?"

Det ble litt stille i bilen. Så svarte pastoren ullent. "Jo det skal vi gjøre Nellie, men vet du at Gud kanskje ikke bare vil at vi skal be han gjøre det, men at vi kan hjelpe Gud å gjøre noe for de vi også."

"Skal vi være tjenere for Gud?" Spurte Nellie.

"Ja" svarte jeg lettet. "Vi blir på en måte Guds hender og føtter da." Sa jeg sånn for å understreke hvor bra abstrakte metaforer funker for 4 åringer.

Nellie satt å tenkte litt, så sa hun:

"Det var en dårlig plan av Gud, jeg kan ikke skrive eller ikke en gang tegne en hest, jeg kan bare tegne kruseduller."

Og jeg som hadde blitt vist så mange tegninger av både prinsesser, selvportretter og det ene og andre, ble jeg først overrasket over denne plutselige selvinnsikten. Så ble jeg sittende å tenke på det hun sa. For det er jo nærliggende å være enig.

Det kan se ut som en dårlig plan av og til. Hvorfor kan ikke Gud bare fikse ting selv, uten at vi skal kløne det til? Vi trenger jo ikke akkurat å færra til Mexico for å finne situasjoner vi ikke strekker til.

Men Jesu lillebror, den ganske direkte Jakob skrev:

Sett at en bror eller søster ikke har klær og mangler mat for dagen, og en av dere sier til dem: "Gå i fred, hold dere varme og spis dere mette" – hva hjelper det, dersom dere ikke gir dem det kroppen trenger?

(Jak 2,15-16) (PPT)

Jeg tenker akkurat her ligger det en spennende utfordring for dagen i dag:

La oss holde sammen Nellies oppfordring om å be til Gud, med Jakobs utfordring om å være praktiske. Straks skal vi be bønnen "la viljen din skje på jorden som i himmelen." Og så kan vi i mange tilfeller selv få være svaret på noens bønn i dag.

Andreas Hegertun

Musikk: Birgitte Bergerud - "O Jesus du som fyller alt i alle"