Morgenandakten tirsdag 15. desember

Vente sammen med Maria og Josef

Silje Kivle Andreassen
Foto: Camilla Kofoed-Steen

Mandag; juleavslutning på skolen, tirsdag; pepperkakebaking og gløgg hos bestemor, onsdag; handle julegaver, torsdag; hente juletre; fredag; julebord med jobben, lørdag; vaske ned huset. Puhhhh. Hvordan ser din uke ut?

Det er tid for forberedelser til jul. En koselig tid. Og stressende. Så mange forventninger både fra oss selv og andre. Det er som om vi har forsøkt å putte et helt års kos inn i fire korte uker.

Tidligere levde man litt enklere i adventstida og brukte den som en fastetid. I det gamle norske bondesamfunnet var det vanlig med et magert kosthold i ukene før jul. Det kan ha vært fordi man måtte spare hvis bordene skulle bugne i juledagene, men kanskje hadde også folk erfart at festen blir enda mer fest hvis man har levd enklere en stund.

Noe av denne tradisjonen lever fremdeles hos oss, blant annet at lutefisk er adventsmat. Og den tradisjonelle adventsfargen, fiolett, har vi også beholdt, denne fargen som blant annet uttrykker forberedelse og forventning.

Jeg vet at det er vanskelig, men jeg tror vi kan oppleve noe godt hvis vi venter med festen. Det er enda en uke igjen – hva om du siste uka i advent bestemmer deg for enklere middager på hverdagene, kanskje til og med droppe kjøtt.

Og noe saktere tid. Kanskje litt mindre tid foran TV og IPad – og ikke minst; la mobilen ligge! Så får du bedre tid til å tenke og forberede hodet og hjertet. Hva venter oss der framme? Hvordan blir denne festen? Hva er viktig når jula kommer? Hva venter vi på?

Et par – som hadde god tid til å tenke - var Maria og Josef - på ferden mot Betlehem. En sakte reise til fots eller på et esel.

Maria og Josef ventet på et barn de ikke helt visste hvem var. Jeg ser for meg at de snakker sammen, der på veien til Betlehem, om den natta Maria fikk englebesøk. Hva sa den engelen igjen, Maria? Sa han virkelig at du skal bli mor til "Guds Sønn"? Kanskje spør Josef: kan jeg få kjenne på magen din – tenk, der inne er Guds Sønn. Hvordan skal vi klare å ta imot og oppdra Guds Sønn? Hva om han ser helt merkelig ut? Vi må bare vente, Josef, og ta imot ham som han er. Og stole på Gud. Jo da, sier kanskje Josef, men jeg undres…

Maria ventet, Josef ventet, og de var på vei.

Hvor er du på vei denne adventstida? Hva venter du på, hva lengter du etter? Maria ventet på å bli mor til et nytt lite menneskebarn. Hun ventet på å gi jorda nytt liv og nytt håp. Hva slags drømmer har du om nytt liv og nytt håp? Hva med å spandere litt tid i advent, tid til å la tankene leve fritt.

Silje Kivle Andreassen

Musikk: Thea K. Eriksen - "Et Nytt Lite Menneskebarn"