NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 14. februar

Å velge sinnsstemning

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Jeg tror de fleste av oss egentlig er grundig lei av å snakke om denne nye presidenten i USA. Derfor skal jeg holde meg unna ham, i særdeleshet i en radioandakt.

Men likevel, la meg ta utgangspunkt i et fenomen vi forbinder med nettopp ham, nemlig sinne. Av og til er det godt å være sint. "Rettferdig harme" er navnet vi gir til sinne som rettes mot urettferdighet og lidelse. Det sinnet må vi ikke miste. Ja, vi kan vel noen ganger også med rette bli sint på oss selv – og gjennom det forbedre oss?

Men å gjøre sinne nærmest til en livsstil, til en sport, til noe man dyrker fordi man da viser seg som sterk og kompromissløs, er en farlig vei. Og det er dessverre en vei det er lett å slå inn på. For det er jo så mye å bli oppgitt over. Den elendige sjåføren. Den lange køen i butikken. Den vonde lukten. Mennesker som snakker høyt på et annet språk. Og alle de dumme politikerne. Skjønner de ingenting?

Du verden, så lett det er å la slike ergrelser ta overhånd!

Sinne kan faktisk bli en behagelig sinnsstemning også, fordi man ved å være sint får bekreftet ytterligere hvor dumme alle de andre er. Jeg vet det godt selv også. Ved å være sint på andre, så slipper jeg liksom å se kritisk på meg selv.

Så annerledes det lyder i dagens bibeltekst fra Første Peters brev, det tredje kapitlet. Der sier brevets forfatter: "Til slutt et ord til dere alle: Ha samme sinn, vis medfølelse og søskenkjærlighet, hjertelag og ydmykhet. Gjengjeld ikke ondt med ondt eller hån med hån. Nei, velsign heller, for dere er kalt til å arve velsignelse."

La oss legge oss det på hjertet neste gang vi har lyst til å hyle ut vår harme og til å føle tilfredsheten ved å være selvrettferdig og sint. Så mye bedre det er med medfølelse, søskenkjærlighet, hjertelag, ydmykhet og nåde.

Henrik Syse

Musikk: Sjeminit – "Har vi sten i våre hender"