NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 12. mai

Lyset og mørket

Cecilie Jørgensen Strømmen

God tirsdags morgen!

Noen ganger kommer morgenen simpelthen for fort.. Lyset som vi ofte ser på som befriende, kan virke skarpt og ubehagelig. Natten ble for kort. Vi trenger lyset, men vi trenger også mørket.

I følge skapelsesberetningen, i Bibelens første kapittel, var lyset det første som ble skapt. Like mye som vi trenger lyset, trenger vi mørket og vekslingen mellom mørke og lys.

Jeg tenker ofte tilbake på hvor viktig kveldspraten med mor var for meg. Vi lå under dynen og summerte opp dagen. Jeg summerer fortsatt opp dagen i sengen om kvelden, men nå gjør jeg det sammen med mannen min.

Vi snakker ut om alt slik at vi ikke legger oss med uoppgjorte ting. De gamle sa at man ikke skulle la solen gå ned over sin vrede..

Mørket gjør at det er en del ting det faktisk er lettere å snakke om enn ved fullt dagslys. Natten bringer intimitet, nærhet og ro. Grensene mellom en selv og andre viskes ut.

Samtidig er det vel slik at de fleste av oss har kjent på frykten for mørket, både mørket det rundt oss og inne i oss. Jeg må innrømme at det er enklere å snakke om mørket nå på våren enn midt på vinteren, for da føles det litt fjernere og mindre truende.

Menneskene har lange og gode tradisjoner med å trosse mørket, for eksempel ved tenningen av de fire lysene i adventstiden. Og vi vet inderlig godt at vi trenger begge deler. Det er mye sannhet i uttrykket "Natten er dagens mor".

En av mine favoritthistorier fra det gamle Testamentet er Jakobs kamp med Gud. Den skjedde på natten, og ender med at han får Guds velsignelse.

Når vi har kommet oss gjennom en av de mørke periodene, så kan vi si med hånden på hjertet at det vi lærte der, kan vi ikke lære oss noen andre steder. Og at vi faktisk trenger denne erfaringen videre i livet. Så vi trenger både lyset og mørket.

Alle har vi hatt mørke erfaringer på vår trosvei. Kanskje er det bare på natten vi tør å slippe løs våre følelser? Og kjenne hvilken rensende kraft det har.

Tenk en kveld borte fra byens lys og larm, uten gatelys, mørk, men ved klarvær en fantastisk stjernehimmel. En vrimmel og et univers som lyset skygger for.

Både lys og mørke hører til i skaperverket. Vi trenger begge for å lære både oss selv og Gud å kjenne.

Cecilie Jørgensen Strømmen

Musikk: Solveig Slettahjell - "Han giver och giver och giver igjen"