Morgenandakten tirsdag 11. juli

Til tjeneste

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

God morgen! Har du lyst til å bli med meg på tur? Har du lyst til å bli med en person du aldri har møtt før for å frelse verden?

De fleste av oss ville ha møtt tilbudet med en god dose velbegrunnet skepsis. Som filosof, som jeg er, men også som far og som venn, tenker jeg at vi skal vokte oss vel og passe på ikke å bli lurt og trukket inn i noe som kan være helt spinnvilt.

Men i dagens bibeltekst, som kommer fra Markus-evangeliets 3. kapittel, nærmest plukker Jesus fra Nasaret, en heller ukjent tømmermann, opp disipler uten problem. Hør bare: "Så gikk han opp i fjellet. Han kalte til seg dem han ville, og de kom til ham. Han pekte ut tolv, som han også kalte apostler, for at de skulle være sammen med ham, og for at han kunne sende dem ut for å forkynne ...", står det blant annet. Ikke verst.

Kanskje tok det litt mer tid enn teksten kan gi inntrykk av. Eller kanskje var det noe ved denne mannen som umiddelbart innga tillit?

Uansett hva vi tenker om denne teksten, så utfordrer den oss rundt et av de viktigste ord som finnes: tjeneste. Igjen og igjen kommer Jesus tilbake til at det største vi kan gjøre i vår verden, er å være til tjeneste for andre, for dét er å være til tjeneste for Gud.

Og det er til tjeneste, ikke berømmelse og rikdom, han kaller sine disipler.

Disiplene lyder kort sagt et kall om å være til tjeneste i verden. Det handler ikke om en sekt som skal lukke seg selv og andre inne i et lite rom der alle de rene og forhåndsutplukkede er med. Det handler tvert imot om å gå ut, være tilstede, snakke med mennesker og løfte ens medmennesker opp og frem.

Den farligste ekstremismen i verden – hva enten den er religiøs eller politisk – er den som nekter å åpne seg for verden og som derigjennom vil herske over andre. Ut fra et slikt syn må for eksempel vitenskapen forkastes, alle andre religiøse eller ikke-religiøse uttrykk enn ens eget må angripes, den normale politikk blir å regne som ren elendighet som må ødelegges, og enhver som ikke passer inn i det mønsteret man selv har tegnet opp, blir raskt plassert på sidelinjen.

Den tjeneste vi møter i dagens tekst, handler om det motsatte: å gå ut i verden, møte den, slett ikke uten prinsipper og verdier, men med et ønske om å tjene, løfte opp og møte med nåde.

Diakoni, tjeneste på godt norsk, er ikke noe som er forbeholdt noen få, særlig utrustede mennesker. Det er noe vi kan gjøre hver dag, hver enkelt av oss. Og ikke minst: det er noe vi kan søke etter hos andre og fra Vår Herre, når vi selv trenger hjelp og trenger å løftes opp.

Ja, da kan vi få bruke ordene fra den gamle, berømte gospel-sang: Swing Low, Sweet Chariot, eller som det så fint heter i en norsk versjon som Trond Granlund synger: "Sving ned med Himmelvognen, la meg sitte på." Slik kommer ekte tjeneste til uttrykk.

Henrik Syse

Musikk: Trond Granlund og Bjelleklang - "Himmelvogna"