Morgenandakten tirsdag 10. oktober

Noe å glede seg over

Hanne Hognestad
Foto: Kim Erlandsen / NRK

Noe å glede seg over. Det er et fantastisk utgangspunkt for en viktig dag. Hva kan jeg glede meg over?

Jeg kan glede meg over små ting, som en klem av yngstemann i det jeg gikk ut av døra i dag, eller over blomstene i vinduet, over boka jeg leste i går kveld eller praten jeg hadde med naboen i helgen. Slike små gleder gir livet mening, men blir lett borte i travle hverdager.

Vi har alle forskjellige gaver og erfaringer. Derfor trenger vi hverandre. Vi trenger hverandre til støtte og til utfordring, og i mitt møte med deg kan jeg finne glede.

En tekst jeg liker godt er:

Livet handler om kjærlighet og fred og omsorg for hverandre; om å bære over med hverandre, tilgi hverandre og ikke anklage hverandre, men at vi ber for hverandre og hjelper hverandre frem med varsom hånd.

Dette sa en av tidlige kvekerne, Isaac Penington, helt tilbake i 1667, men det er like viktig i dag. Det sier noe om at vi må møte hverandre med omsorg og omtanke. Et viktig budskap på en dag hvor psykisk helse er i fokus. For livet er vanskelig for mange.

Jeg møter mennesker som har ulike forutsetninger i livet og som møter utfordringer på forskjellig vis. En mamma jeg snakker mye med har i lengre tid hatt utfordringer i livet sitt. I en periode var hun innlagt på psykiatrisk sykehus, men hun har fått god hjelp og nå jobber hun aktivt med å bli frisk samtidig som hun har fokus på å være en god mamma til barna sine.

Noen er mer heldige enn andre, mens andre har vanskeligheter som nesten er umulig å forstå. For oss som er vokst opp her i dette landet og på denne tiden er det nesten ikke til å fatte hva krig og fattigdom gjør med mennesker og vi blir opptatt av småting heller enn å glede oss over det vi har.

Så la livet tale! Lev på en måte som er bra for både deg selv og de rundt deg. Kanskje er et viktig spørsmål i dag; hva kan jeg gjøre for å glede en annen? Hvordan kan jeg ta vare på de menneskene rundt meg som trenger støtte, som strever i livet sitt og som kanskje gjør livet til andre også vanskelig.

Og hvordan ta vare på meg selv uten å la det gå utover andre? For det er jo det vi skal gjøre; ta vare på oss selv og de som går ved siden av. Av og til handler det kanskje bare om å løfte blikket og si hei, andre ganger kan det kreve mer. Men min oppgave er å ta vare på meg selv og familien min, jeg skal ta vare på de menneskene jeg møter i jobben min, både kollegaer og de som kommer for å få hjelp. I sannhet skal jeg møte dem, med varme og kjærlighet og se det av Gud i alle.

Hanne Hognestad

Musikk: Trygve Skaug – "Det går over"