Morgenandakten tirsdag 10. mai

Tømmerstokker og flisespikkeri

Andreas Hegertun

Den amerikanske sosiologen Tony Campolo forteller at han på en T-banetur la merke til noen bråkete barn rundt en far som så ut til å sitte helt i sine egne tanker. Til slutt fikk en medpassasjer nok og sa til mannen "kan du ikke få litt skikk på ungene dine, ser du ikke at de forstyrrer oss andre?"

Mannen våknet liksom til og sa: "Jeg beklager, jeg skal snakke til de." Så la han til: "Vi er på vei hjem fra sykehuset, moren deres er akkurat død, og jeg tror dette er en måte de avreagerer litt på."

Klanen synger noen ganger på Ullevål om at det blir "stille i fjøset". Jeg tror det ble stille i t-banevognen den dagen. For vi, eller la meg i hvert fall si jeg, har så lett for å være for kjapp i avtrekkeren. Litt for bred i konklusjonen. Og det gjør meg sjelden klokere.

Datteren min spilte sangen California girls av Beach boys for meg, og spurte; "pappa hva handler denne sangen om egentlig?" Jeg hørte litt etter og måtte si at, "nei, den handler om at jenter på et sted er veldig søte og at et annet sted i landet er de sånn og andre steder sånn." "Åja" sa hun.

Da følte jeg at jeg måtte legge til: "Emily det er en fin sang og sånn, men teksten er ikke så veldig lur. Det er jo ikke sånn at man kan si at alle jenter fra Oslo er sånn eller sånn." Da måtte hun le og sa, "nei, det vet jeg jo. For jentene i klassen min bare, er jo veldig forskjellige."

I dag kommer du og jeg til å møte en del forskjellige mennesker. For egen del kan jeg si at sjansen er ganske stor for at jeg kommer til å putte noen av disse menneskene i en mental boks og tenke for meg selv at han som sitter der med koppen sin, han burde begynne med noe helt annet. Han syklisten som raser over gaten der, burde begynne å tenke på noen andre enn seg selv og hun med den latterlig dyre vesken burde heller gi bort litt mer penger. Og så videre.

Jeg mener ikke nå å si at det ikke finnes mennesker som burde skjerpe seg. Jeg bare minner deg og meg på at Jesus ba oss ikke være for raske til å dømme. For da kan det fort hende at vi ser flisespikkeri hos andre, mens vi overser våre egne tømmerstokker.

Så la oss trekke pusten en ekstra gang i dag.

Andreas Hegertun

Musikk: The Commodores – "Jesus is love"