NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 1. september

​Hva man si ja til?

Cecilie Jørgensen Strømmen

God morgen!

Vi er i gang med et nytt skoleår, og igjen innhentes mange av oss av tidsklemma..

Jesus sier noe merkelig om tidsbruk i Johannes evangeliet. De fattige har dere alltid hos dere, men ikke meg. Ganske forvirrende, ikke sant? Er det en fritagelse fra et ansvar, eller?

Sammenhengen er denne: Jesus fant ofte veien til sine venners hjem i Betania som ligger rett på utsiden av Jerusalem. Særlig når han trengte hvile og fornyelse. Seks dager før hendelsene som førte til han død, kom han til dem igjen. Marta serverte selvfølgelig middag, mens Maria overrasket alle med å ta et pund kjempedyr parfymert olje som hun masserte inn i Jesu føtter.

Det var en modig, ja til og med skandaløs ting å gjøre, og andre ved bordet var raskt ute med å kritisere henne. Det var jo å kaste bort viktige ressurser som kunne ha vært brukt på de fattige. Men Jesus visste at Maria visste det som de andre ønsket å fornekte, nemlig at enden var nær. Han sa: La henne være! De fattige har dere alltid hos dere, men dere har ikke alltid meg.

Hva i all verden betyr dette? Skal man ikke bry seg om de fattige? Jo. Men det pekes på noe annet også. De fattige vil alltid være hos oss og være en oppgave for oss. På samme måte som det alltid er plikter og arbeid man gjøre. Men så er det altså noen oppgaver, noen muligheter som ikke kommer igjen. Hva skjer da?

Sett i denne sammenhengen får Marias handling en helt annen betydning. På samme måte som Maria valgte å sette seg ned ved Jesu fot og ta imot. Stoppe tiden litt, lytte.

Så jeg ønsker å utfordre oss på hva vi denne høsten ikke bare sier nei til, men hva vi trenger å be-jae. Hva er den ene eller de tingene du trenger å si ja til for ditt eget beste?

Gud bryr seg om det! Gud ønsker at vi som mennesker skal blomstre og vokse. Gud vil liv.

Cecilie Jørgensen Strømmen

Musikk: Solveig Slettahjell - "Blå salme"