Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 7. april

Glansbildene

Ida Marie Haugen Gilbert
Foto: Tom Øverlie / NRK

Ofte blir jeg fristet til å legge ut bilder på Instagram eller Facebook som gir et noe redigert og forfinet inntrykk av dagen min. Bildene fra den lange søndagsturen med hunden viser fred og fryd og harmoni og solnedgang.

Sannheten er, som en søndag nå nettopp, at jeg var sur hele turen fordi snøen var stampete og sørpete og kram – og jeg ble spyla ned av et par krossyklister. Jeg var også litt sur på mannen min fordi han heller ville spille data enn å bli med på tur.

På statusen under de idylliske bildene skriver jeg: «Etter en fin tur er det godt å legge seg på sofaen og lese en god bok» - eller annet som vitner om i sjelefred. Sannheten er snarere at jeg har slengt en frossenpizza i ovnen og satt på en tanketom serie på Netflix.

Sosiale medier har gjort at presset om å ha en positiv innstilling aldri har vært større. Selv om jeg selv vet at jeg legger ut glansbilder, har jeg likevel lett for å tro at andres glansbilder er hundre prosent ekte.

Det er nemlig enkelt å bli oppgitt når man ikke klarer å få innsiden til å matche utsiden. Det blir en ond sirkel, spesielt i den tiden vi er inne i nå – der vi stort sett møter andre på sosiale medier. Og man trykker like og hjerte på andres idyll – man vil ikke være den som lager dårlig stemning.

Her kan vi se til Jesus. Han hadde en tendens til å spolere den gode stemningen ved å avsløre livsløgner og falske forestillinger – han så mennesket bak fasaden, og var ikke redd for å påpeke det. Han var ikke redd for å vise seg med utstøtte mennesker, de som mange andre var redd for å bli sett med i frykt for å tilsmusse glansbildet. Og selv om han så de mørkeste siden av mennesket, snudde han seg ikke og gikk.

Han var selveste Guds sønn, men falt ikke i fristelse for å prøve å leve opp til et glansbilde av en i kongelig drakt med makt og pomp og prakt. Han reiv gardinene til side, slapp lyset inn bak kulissene, viste frem den mørke baksiden.

Og etter at Jesus hadde sluppet inn lyset så viste det seg ofte å stemme, som klisjeen sier om, at ting ser lysere ut i dagslys.

Portrettet man tegner av seg selv på sosiale medier er ofte regissert slik man ønsker å fremstå. Neste gang du føler deg dårlig når du ser bilder fra den perfekte søndagen til andre, kan det kanskje hjelpe å huske på at hvis du selv gjør det, så gjør andre det også. I kulissene ser det annerledes ut.

Ida Marie Haugen Gilbert

filosof og skribent

Musikk: Elvis Presley – “He is my everything”

Skog