NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 4. november

Lær meg å telle mine dager

Per Anders Nordengen
Foto: Sandra Liljedahl

"Memento mori". Husk du skal dø.

Jeg har vært i nærkontakt med døden flere ganger. Det har beriket livet mitt. Jeg har som prest hatt mange begravelser. I tillegg har jeg fulgt flere den siste livsveien og har hatt nær kontakt med pårørende. Dette har gjort at jeg har blitt kjent med sterke følelser i meg selv.

Disse møtene ved livets ytterkant har bidratt til at jeg har blitt enda mer glad i livet, og de har gitt meg viktige påminnelser om at livet ikke er noen selvfølge.

Åpenhet om døden gjør livet rikere, og hjelper oss til å leve sterkere og mer intenst mens vi gjør det. Livet kan bli tyngre når døden holdes på avstand, og når vi fortrenger at døden er en like naturlig del av menneskelivet som fødsel.

Da jeg var ung var det 3 tabuområder; sex, religion og død. I dag er det bare døden som er tabu for mange. Vi gjemmer den bort på institusjoner, snakker ikke om den, våger ikke å tenke på at livet en gang skal ta slutt og vi lever som om døden kun gjelder andre enn oss selv og våre nærmeste. Når døden ikke er en naturlig del av livet frarøves vi viktige livsverdier.

Lær oss å telle våre dager så vi kan få visdom i hjertet (Salme 90.12), lyder dagens bibelord som er skrevet for over 3000 år siden.

Å telle våre dager handler om å sette pris på hver enkelt av dem. Telle og summere alt som er verdt å minnes langs livsveien; både gledene som glitret, motgangen vi lærte av og mennesker som beriket livene våre. Å telle våre dager er å takke for dagene som har gått, og å leve de som er igjen så godt som mulig for oss selv, for menneskene rundt oss og for verden.

Lær meg å telle mine dager. Jeg summerte antall dager jeg har levd og fant ut at det er over 22.000. Er jeg så heldig å leve så lenge som gjennomsnittlig levealder, så er det 5-6000 igjen. Det er en god påminnelse om å sette pris på hver eneste av dagene som er igjen.

Det er et ordtak som sier: Disse dagene som kom og gikk, ikke visste jeg at de var selve livet.

Per Anders Nordengen

Musikk: Anne Grete Preus - "Fylt av min kjærlighet" (Bob Dylan)