Morgenandakten onsdag 31. januar

Praktisk kristendom

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Kristendom er en praktisk religion. Den handler om å vise hverandre omsorg, kjærlighet, oppmerksomhet og medmenneskelighet. Kristendom handler om å dele og gi videre det beste vi har!

Jeg ser mye praktisk kristendom på håndballaget til sønnen min Oscar. Han er 15 år og spiller på et lag som det siste året gikk helt til topps og ble seriemestere! Grunnen til det, mener jeg, er høy trivsel og et fantastisk bra miljø på laget. De beste spillerne på dette håndballaget, er også de beste spillerne på de lokale fotballagene. Allikevel velger de nå håndball fremfor fotball. Dette håndballaget sprer også entusiasme og engasjement til oss foreldre.

Som ivrige supportere farter vi rundt på kamper i øst og vest, og hver sommer samles vi til en ukes Partillecup i Gøteborg. Under en middag på Partillecup uttrykte Kjell, en av trenerne, stor forundring over min sønn og flere av de andre spillerne: "De satser alt på trening og kamper. De trener ekstra styrke på fritiden, de er så positive og motiverte, men når jeg spør dem om deres ambisjoner videre for laget, svarer de INGEN! Hva er det med de gutta? De er jo seriemestere!?"

Jeg forstår trener Kjells forundring, men samtid mener jeg at trenerteamet som består av Morten, Kjell, Knut Magne og Vegard har gjort en fantastisk og riktig jobb med dette guttelaget. De har skapt et miljø hvor en haug med unge tenåringsgutter har følt trygget, aksept, backing og tilhørighet. De har sett, bekreftet og løftet hver eneste spiller, og fått hver og en av dem til å bli en bedre utgave av seg selv.

Trenerne har frivillig investert store deler av sin fritid i andre unggutters liv. Dette håndballaget har vært med på å gi min og mange andres sønner identitet. Om laget på sikt viser seg og ikke rekruttere en eneste håndballproff, er trenerne vært sin vekt i gull! De har vært gode forbilder og trygge voksenkontakter utenfor hjemmet. Det trenger alle unge menn i livet sitt!

I norsk idrett finnes også en organisasjon som heter KRIK. KRIK står for "kristen idrettskontakt" og også her fikk jeg i nyttårshelgen erfare kraften av mennesker som engasjerer seg frivillig for andre. Totalt 1500 tenåringer var samlet i Håkonshall på Lillehammer for EXPLORE camp.

300 frivillige ledere brukte juleferien sin på å skape uforglemmelige aktiviteter og opplevelser for ungdommer fra hele landet. Du kunne være med på alt fra paragliding, til bob. Du kunne få proff instruksjon i langrenn og alpint, spille hockey, lære å kite, spille håndball eller velge noe annet blant de 30 forskjellige aktivitetene.

Hver dag startet og avsluttet med samling av alle 1500 deltakere i Håkonshall. Her, på to av disse samlingene, fikk jeg være med som frivillig og tale til alle disse ungdommene. Det opplevde jeg som særdeles meningsfylt. Jeg fikk nemlig være en del av et team, bestående av 300 frivillige, som velger å bruke juleferien sin på å tilby gode opplevelser, skape gode verdier og ikke minst gi videre til 1500 ungdommer det beste livet har å by: en levende, nærværende, tilstedeværende Jesus som forbilde og veileder i livet.

Praktisk kristendom finnes overalt i landet vårt, i byer og bygder og i alle samfunnslag. Heldig er den som får være en del av denne praksisen.

Jan Erik Larssen

Programleder og foredragsholder

Musikk P1: Knut Anders Sørum – "Like ens for øss ælle"