NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 30. september

Frøken Wangs salmeskatter

Jan Erik Larssen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

I dag vil jeg hylle kristendomslærerinna mi fra barneskolen. Frøken Solveig Wang! Denne læreren som jeg så mange ganger krangla med, og som jeg skapte så mye trøbbel for, at hun til slutt utviste meg et helt halvår fra kristendomsundervisningen. I dag vil jeg løfte frk Solveig Wang for hennes fantastiske evne til å lære oss salmer!

Vi var nok av det aller siste kullet som måtte lære salmevers utenat, og deretter fremføre dem som lekse foran hele klassen. Tidlig på 80-tallet visste jeg ikke om noen andre klasser som måtte det.

Men Solveig Wang ikke bare sørget for at vi lærte oss salmene, hun var en praktfull pianist også. De kristendomstimene vi flokket oss rundt pianoet til Solveig, og sang hver og en sin favorittsalme for full hals, de timene vil for alltid stå som noen av de beste fra min skoletid!

Hvilke salmer tror du det var? Jo: "Navnet Jesus blekner aldri", "Ingen er så trygg for fare", "Bred dina vida vingar", "Lei milde ljos" og min favoritt "Deg være ære". Som klassens beste sanger, fikk jeg da trøkke skikkelig på og lede an tostemt sammen med frk Solveig Wang.

Disse salmene har fulgt meg siden. Jeg kan dem fremdeles. Jeg møter på dem i kirken under dåp, konfirmasjoner, bryllup og begravelser. Disse salmene representerer en skatt i livet. De treffer meg fremdeles rett i hjertet, de oppleves som svært aktuelle, og jeg tenker ikke på dem som utdaterte og gammeldagse.

I grunnen litt rart, når de fleste av dem er skrevet for 150 år siden. Gud er god. Han sørger for og stadig gi oss nye tekster og nye ord gjennom sine til enhver tid levende og disponible arbeidere. Og med det mener jeg ikke de til enhver tid mest fromme og religiøse forfattere.

Gud bruker dem som er mest egnet til oppgaven der og da, og ofte mennesker som har stort nedslagsfelt. Noen av de sterkeste og mest oppbyggelige tekstene, kan være skrevet av mennesker som selv sliter med stor sorg og stor tvil. Blant historiens største kunstnere, musikere og formidlere, finner du mange mennesker med et liv preget av dyp depresjon og angst.

Jeg er veldig glad i mange av vår tids store salmediktere også! Jeg takker Gud stadig vekk for karer som Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland, Erik Hillestad og Ole Paus for å nevne noen av de som har betydd og betyr mest for meg. Salmene har en veldig kraft i seg. De lever på utsiden av kirkerommet, på utsiden av menighetene, de lever i hjertet på utallige mennesker som knapt vil kalle seg troende.

Jeg vet om en mann som er rasende på kirka og selverklært ateist. Denne mannens favorittsanger er salmene til Åge Samuelsen. Han spiller dem på full styrke i huset sitt og i bilen, og han kan alle utenat og synger med for full hals! Tekster på norsk, så direkte og usminket at det er umulig og ikke forholde seg til dem. Det er noe med disse salmene som er vanskelig å forklare.

Kristendomslærerinna mi lever på en måte videre. Mine barn er nå tenåringer og aktive i Tensing miljøet i Norge. Der møter de stadig på en ung, fantastisk flott musiker, tekstforfatter og inspirator ved navn Marthe Wang. Marthe er barnebarnet til frk Solveig Wang. Takk kjære Gud for Marthe og alle andre som i dag formidler nye og gamle salmer videre til kommende generasjoner.

Jan Erik Larssen

Musikk: Oslo Gospel Choir - "Deg være ære"