Morgenandakten onsdag 30. november

Der er Jesus!

Ragnhild Bjørvik Opsahl
Foto: Bernt Olsen

Hver advent får vi besøk av barnehagene rundt kirka vår. Vi henter kostymene opp fra lagret, og ungene kommer. De tar av seg cherrokser og våte uteklær, henger refleksvesten fra seg og kanskje både spent og litt nervøs, stiller de seg i ring, i gangen utenfor kirkerommet.

"Velkommen hit", sier keiser Augustus, og skriver alle ungene inn i manntall. Silje heter hun som står først i ringen. Så Markus og Daniella og Thomas. Augustus får sitt, og vi får en Maria i blå kappe og en Josef i en grønn. Vi får tre vise menn i alt for høye hatter, og gull og røkelse og myrra blir langt i små hender. De er fire eller fem år gamle.

Etter en tur innom engelen Gabriel kommer vi til stallen, mellom orgelet og det store skapet. Vi går inn, og alle ungene stiller seg rundt krybba. "Og der er Jesusbarnet", sier Gabriel og peker på Jesus i krybba. "Ja", sier barnehageungene, "der er han. Vi fant han. Vi ser han jo med egne øyne. Der er Jesus!"

Min tro har alltid hatt mye tvil i seg. Og hver jul, når tradisjonene og fortellingene er så tydelige for oss, så må jeg jobbe med troen min. Jobbe med å bare stå i det. Sånn sett er adventen en øvelse i å bare være tilstede i det som faktisk er helt uforklarlig. Det er en øvelse i å bare stå i det jeg ikke forstår med fornuften, men likevel ikke klarer slutte å tro på.

Kanskje er det derfor jeg synes det er så stas når barnehagene kommer. Ikke bare får jeg ta på meg kostymer og leke keiser Augustus en hel dag, men også jeg får gjenoppleve fortellingen i sin aller enkleste form. Bare som den er. Uten forklaringer. Barnehageungene er mine forbilder i det å bare hvile i fortellingen.

Jeg tror vi mennesker alltid vil bære med oss mer eller mindre tvil i den troen vi har. Det vil alltid være spørsmål. Og det er bare bra. Det holder oss litt skjerpet. Men innimellom, innimellom tror jeg vi kan ha godt av å bare følge med en barnehage og høre en fireåring si: "Der er jo Jesus. Jeg fant han".

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Musikk: Moddi og Kringkastingsorkestret - "Nordnorsk julesalme"