Morgenandakten onsdag 3. juni

Har Gud en mening med det som skjer?

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Første søndag i januar lander flyet fra Tromsø - i Oslo. Jeg er om bord, og formålet med reisen er å gjennomføre noe jeg har hatt lyst til å gjøre i flere år, nemlig å ta en etterutdanning som sykehusprest. Og det skal skje - ved Lovisenberg diakonale sykehus. Jeg er kjempespent for dette oppholdet, og idet jeg henter to stappfulle kofferter med innesko og utesko, og prestesnipp og tannbørste, er jeg full av forventning.

Det er krevende dager, med gode medstudenter og veiledere går det greit. Men så, tre uker uti kurset, så møter jeg den første skikkelige kneika. Det var ikke greit lengre. Jeg får ikke til det jeg vil. Jeg er frustrert og oppgitt. Over hva jeg ikke klarer, og over hindringer i meg som gjør jobben vanskeligere.

Men den helga, etter uke tre, skal jeg hjem til Tromsø. Før jeg springer for å rekke flytoget, så stikker jeg en kjapp tur innom prestebiblioteket på sykehuset. Jeg vil gjerne ha en bok å lese på, over helga. Problemet er at jeg har så liten veske, at utvalget av bøker som får plass i den, er ikke så stort. Jeg finner den eneste boka i biblioteket som er liten nok, stapper den ned i den lille veska, kommer meg til toget, og begynner å lese.

Den boka, skulle vise seg å være en nøkkel. Ikke bare for det jeg sto fast i da, men for hele etterutdanningen. Det var jo ingen stor bok i størrelse, men det ble en enorm bok for meg. Det ble en liten, men viktig redning.

Det at jeg fant denne boka, føltes nesten som om det var en mening med. At jeg skulle finne akkurat den, akkurat da. Men, var det en mening med det? Har Gud en mening med det som skjer?

For, jeg kan tenke at det er en mening med noe, - så lenge det er bra. Når noe er til glede eller velsignelse. Også må jeg innrømme at jeg ofte definerer mening ut fra hva som er godt for meg. Eller, i det minste hva som er forståelig for meg. Så jeg kan tenke at det var en mening med det, hvis det gir mening at det var det.

Men hva hvis det er noe vondt? Er det fremdeles en mening med det da? For hvis Gud har en mening med det gode, har Gud da også en mening med det vonde, med lidelse? Er det en mening i situasjonen vi er oppi nå?

Det litt, kanskje enkle svaret, er at det er spørsmål vi må finne ut av hver for oss. For hva vi tenker at mening er, og ikke minst hvor mening kommer fra, er så individuelt. Og det kan bli galt om jeg skulle fortelle deg hva i dette livet som er meningsfullt, like mye som hva jeg tenker er meningsløst.

For jeg tror vi finner både trøst, håp, tro og styrke, i ulike svar. Og jeg tror det er ganske menneskelig å søke etter mening. For å klare å stå i noe, for å finne svar, for å sette ting i sammenheng, eller rett og slett bare for å holde ut.

Det jeg vet er likevel, at hvis det nå var en mening med den boka, for eksempel, så er jeg glad for at det skjedde. Og kanskje er det bare det jeg kan og skal gjøre, å ta imot det gode livet byr på. Kanskje er det en øvelse i å leve i undring. Og muligens, så finner vi ei mening, underveis.

Ragnhild Bjørvik Opsahl

prest i Grønnåsen kirke

Musikk: Art Garfunkel – "I wonder why”