Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 29. juli

Er det makt i de foldede hender?

Petter Fiskum Myhr
Foto: Eivind Stuevold / NRK

For flere år siden leste jeg et intervju i Klassekampen med en mann som hadde vært kristen i hele sitt liv, men som nå i voksen alder hadde mistet troen.

Og journalisten spurte: «Hva var det verste med å slutte å tro på Gud?»

Og jeg har ofte tenkt på det svaret han ga, for han sa: «Det verste med å slutte å tro på Gud var at jeg ikke kunne be aftenbønn lenger.»

Og jeg tenkte: Men kjære vene, du kan vel be aftenbønn selv om du har sluttet å tro på Gud?

Men mange mennesker er så strenge med seg selv i slike spørsmål. De kan tillate seg alt mulig annet – de kan være utro mot kjæresten, de kan snyte på skatten og jobbe svart, men de kan ikke be aftenbønn når de har sluttet med å tro på Gud, selv om de har lyst til det.

Artisten Nick Cave er ikke så streng med seg selv – eller han er kanskje mer ærlig med seg selv. Han mistet sønnen sin i en forferdelig ulykke for noen år siden. Og noen spurte ham om denne tragedien har fått ham til å tro på Gud? Og Nick Cave svarte: «Når du opplever en slik bunnløs sorg som kona mi og jeg opplever nå, så er du villig til å tro på hva som helst.»

Nick Cave har gjort det til en vane å svare på personlige spørsmål fra publikum på Internett. For ei stund sida var det en som spurt: «Hvem er det du ber til når du ber?»

Og Nick Cave svarte at det å be slett ikke er noe som bare religiøse kan praktisere. For du trenger ikke å be til noen. Det er like verdifullt å be inn i din vantro, for bønn er ikke først og fremst et møte med en annen, men et møte med deg selv. Å be gir oss anledning til å bli oppmerksom på det som er viktig for oss.

En annen artist, Patti Smith, har et nært forhold til bønn. Hun mener at bønn er det vakreste aspektet ved troen på Gud, uansett hvilken religion du forholder til. Fordi bønn aldri skader noen. Et enkelt menneskes bønn, tar ikke noe av de andre, annerledes troende sin plass. Personlig bønn utestenger ingen. «Så jeg baserer mitt forhold til Gud på bønnen», sier Patti Smith.

Selv ber jeg aftenbønn hver kveld. Jeg ber for alle mine søsken og deres familier, jeg ber for min egen familie, barn og svigerbarn og barnebarn, alle med navns nevnelse. Og så ber jeg for nære venner og folk jeg ikke kjenner. Jeg liker å be. Det får meg til å kjenne at mitt liv henger sammen med min families liv, mine venners liv, ja alles liv, og at ingen av oss er helt alene.

Petter Fiskum Myhr

direktør for Olavsfest

Musikk: Sarah McLachlan - "Prayer of St. Francis"

Skog