NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 29. juli

Håp på Olsokdagen

Søster Hanne-Maria Berentzen
Foto: Karen Schmitthenner

Det er håp for oss. Håp i nederlagets time. Mening i det som synes meningsløst.

Det er det denne dagen handler om, og derfor vi lar flagget gå til topps. Gratulerer med Olsokdagen 15 år før vi kan feire 1000-årsminnet for Hellig Olavs martyrdød. Olsok – feiringen av en realitet som mer enn været og noe annet har preget vår kultur i dette hustrige, vakre landet. Kong Olav Haraldsson, som måtte flykte fra eget land, men kjente seg kallet til å komme tilbake mot alle odds. Hans overgivelse i døden var det som formidlet Kristus på en måte som vikingene forsto.

Håp for oss. Håp i nederlag. Mening. Seier i døden. Det dreier seg om mer enn å få en da’ i mårå med blanke ark og fargestifer tel. Hellig Olavs liv og død vitner for oss om korsets seier, om hvordan Gud hele tiden bruker oss vaklevorne mennesker til å leve Kristi liv og Kristi lidelse, død og oppstandelse.

Ofte nok protesterer vi mot vikingtidens brutalitet, og tror ikke at Gud kunne kristne mennesker i en slik kultur. I den grad vår kultur i dag bærer preg av nestekjærlighet, likhet for loven, omsorg for de svake og respekt for hvert menneskes liv og ære fra unnfangelse til død, så vitner vi faktisk om at det kunne og ville Gud. Og vil det ennå.

For Olsokdagen handler om håp for oss. Den omvendelse til kristen tro som det unge kongsemnet Olav valgte for vel 1000 år siden, den står der som daglig utfordring og invitasjon til oss. Utfordring til håp, til å tåle alle våre nederlag, og igjen og igjen hver time av dagen på ny vende oss til Jesus Kristus, som skaper liv av døde, og gjør døde liv fruktbare langt ut over vår forestillingsevne. Som inviterer oss til evig glede og evig liv – med begynnelse her og nå. Et liv som åpner for den spennende og annerledes virkelighet som Gud skaper i oss.

Velsignet Olsok!

Søster Hanne-Maria Berentzen OCSO

Musikk: Maria Vocalis - "Olsoksalme"