Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 28. november

Hva kjærligheten forteller om evigheten

Petter Normann Dille
Foto: Jørgen Nordby

Paulus' første brev til korinterne 13, 13

Har du hørt om Patti Smith? Kanskje har du hørt en sang eller to, eller kanskje er du Norges største Patti Smith-fan. Om du ikke aner hvem Patti Smith er, kan jeg fortelle at hun er musiker, poet, forfatter og kunstner.

Men hva har Patti Smith i andakten på NRK radio å gjøre? Jo, nå skal du høre. Jeg kom over boka hennes "Just Kids" ved en tilfeldighet for en del år tilbake. Her skriver hun om sitt vennskap og forhold til fotografen Robert Mapplethorp.

Som prest har jeg mange gravferder. På kontoret mitt, er det alltid musikk på. En dag jeg satt og forberedte en gravferd, kom låta Patti Smith skrev om kompisen Robert Mapplethorpe på høyttaleren. Det hun skriver om i sangen er et nydelig uttrykk for håpet om at det som har vært fint og godt på jorda, også finnes i evigheten.

Som tjueåring i New York på 70-tallet startet Patti Smith på bar bakke, og tilfeldighetene ville ha det til at hun møtte Robert Mapplethorpe. De var både venner, samarbeidspartnere, kjærester og samboere.

Etter hvert opplevde de stor suksess begge to. Hun som musiker og han som fotograf i New York, i miljøet rundt Chelsea Hotel, hvor storheter som Janis Joplin, Jimi Hendrix og mange andre var sentrale. Robert og Pattis relasjon var så sterk at selv da de gikk hver sin vei holdt de likevel kontakten.

Vi vet lite om hva som skjer når vi dør. Det vi vet er at mange følelser er i sving når noen vi har vært glade i, går bort. Vi har noen bibeltekster som sier noe om hva vi kan tro og håpe på, men det er litt vanskelig å se for seg noe konkret om hvordan det ser ut og er organisert.

Men vår evne til å etablere relasjoner og vår helt grunnleggende kjærlighet til hverandre forteller oss noe. For, hvis kjærligheten er størst av alt, som det står i Paulus brev til Korinterne, er det kanskje kjærligheten som kan fortelle oss noe om hvordan evigheten er.

Robert Mapplethorpe døde av aids 42 år gammel i 1989. Som en følge av dette skrev Patti Smith låta "Paths that cross" om sitt håp om at de skal ses igjen. At kjærligheten er størst av alt, betyr for meg at stier som er blitt krysset her på jorda, skal krysses igjen i evigheten. I Jesu navn, i kjærlighetens navn.

Petter Normann Dille

prest med egen YouTube-kanal og kapellan i Skårer kirke

Musikk: Patti Smith – "Paths that cross"

Skog