Morgenandakten onsdag 25. mai

Kjærlighet og store ord

Silje Kivle Andreassen
Foto: Camilla Kofoed-Steen

En vakker kvinne uten vett er som en gullring i et grisetryne – sier Bibelen i Ordspråkene 11. Det trengs kull til glør og ved til ild, og en trettekjær mann til å tenne strid. Det sier også Ordspråkene. Men ikke bare menn er trettekjære. To ganger sier Ordspråkene at det er bedre å bo i en krok på taket enn å dele hus med en trettekjær kvinne.

I Bibelen er ordtak, poesi, sanger, fortellinger, lover – og en hel mengde med ættelister. Og mye om kjærlighet. Se for deg en nyforelsket konfirmant som kommer seg gjennom undervisningen ved å dukke ned bak en bibel, oppslått i Høysangen, og drømmende leser:

Hør, det er min kjæreste,
der kommer han,
løpende over fjellene,
hoppende over høydene.

9 Min kjæreste ligner en gasell,
en ung hjort.

Og et annet sted; Håret ditt er som en geiteflokk,
strømmende nedover Gilead.

6 Tennene dine er som nyklipte sauer
som kommer fra vask.
Tvillinger har de alle,
og ingen har mistet et lam.

7 Som skiven av et granateple
er tinningen bak sløret.

Her er det bare å notere sjekketrisk i fleng. Tennene dine er som nyklipte sauer, for eksempel, da holder du deg i det minste trygt unna kjente klisjéer.

Når vi først er i det romantiske hjørnet deler jeg gjerne flere tips. 1. Korinterbrev kapittel 13 er en sikker vinner. Bare se for deg – den kvelden du skal fri, eller du har bestemt deg for at i dag skal kjæresten eller ektefellen virkelig skjønne at du mener alvor med din kjærlighet. Og så har du lært deg dette utenat:

Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig,
den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig.

5 Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget,
er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.

6 Den gleder seg ikke over urett,
men har sin glede i sannheten.

7 Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

Når jeg skal uttrykke noe som er så stort at jeg ikke helt finner ordene, da er det godt å låne andres ord. Salmenes bok i Bibelen er full av ord som kan lånes ut til alle anledninger; til glede og til fortvilelse. Vi skal høre den av salmene som kanskje er mest kjent, salme 23, men la oss først be.

Silje Kivle Andreassen

Musikk: Anders Wyller – "Herren er min hyrde"