Morgenandakten onsdag 24. mai

Hva er det å være kristen?

Jan-Fredrik Laskerud
Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Hva er det å være kristen? Det er mange, både av dem som er kristne, men også dem som ikke er kristne, som har en del bestemte tanker om hva det er, og hva det burde være, å være kristen. Sånn har det alltid vært.

En eldre dame fortalte meg, at det i hennes ungdom på 50 tallet var kommet en ny prest til bygda. Han var tatt i mot, men mange i menigheten var skeptiske og noen, rent av sjokkerte! For det var kommet for en dag at ny-presten hadde shorts. Ja! Noen hadde sett han i egen hage iført shorts. Og spørsmålet ble diskutert blant folk; Kan en god kristen ha shorts?! Eller strider det mot skaperordningen.

Så hva er det da egentlig å være kristen? Tja, det er vel å være disippel, en etterfølger av Jesus. Det er i alle fall det Jesus oppfordrer meg til - i dåpsbefalingen. "La deg døpe, bli disippel og lær det som Jesus har befalt".

Det betyr ikke at man alltid forstår alt! Bibelen har ganske mange historier som forteller om hvordan disiplene først misforstod Jesus. Og da måtte Jesus forklare det, litt ekstra sakte, litt ekstra nøye. Det kan godt hende at Jesus og disiplene var irritert på hverandre av og til, når de ikke forstod hverandre. Men likevel forble disiplene disipler.

Det er å være kristen tror jeg, er å tross tvil, feste håpet til Jesus. Det er å være etterfølger med den du er, med ditt ansikt og din historie. Det å være disippel er ikke å ha alle svar, men å tørre å søke dem. Det å være disippel er heller ikke å ha den rette tro, men tørre å søke den. Som det menneske du er, med eller uten shorts.

Jan-Fredrik Laskerud

Musikk: De Lillos – "Sommerfuglen"