Morgenandakten onsdag 23. september

Et virkningsfullt maleri

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Jeg elsker å gå i brukt- og antikkbutikker og fryder meg når jeg finner kule gjenstander i retrostil, by-antikk, eller bil og motor naturligvis. Det jeg kan minst om er kunst og malerier. Jeg kunne sikkert holdt et ekte Munk eller Pushwagner i hånden uten å ane hva jeg fant.

Men i våres gikk jeg rett på et maleri som fikk hjertet mitt til å gjøre et hopp. Det skjedde i en antikkbutikk på Østlandet. Maleriet hang på en vegg omringet av gamle emaljeskilt og en pinup-plakat fra 50-tallet. Det var malt i olje på lerret og motivet viser et portrett en sort mann som betrakter en figur av Jesus på korset. Mannen holder lua si i hånden, Jesusfiguren står på et alterlignende bord og møtet dem imellom finner antakelig sted i en kirke.

Øynene og uttrykket til mannen treffer meg i hjertet som et prosjektil av undring, beundring og kjærlighet. Kvaliteten på det originale oljemaleriet er så høy at det etter min mening like gjerne kunne vært malt av en av de store mesterne.

Jeg blir så betatt av det maleriet og jeg spør antikkhandleren om pris. Vi blir enige, han løfter bildet ned fra veggen, pakker det møysommelig inn og overrekker meg maleriet med tårer i øynene. Han sier: «Det bildet kommer jeg til å savne. Det har møtt meg hver dag jeg har åpnet butikken, jeg har vært bortom å sett på det flere ganger hver eneste arbeidsdag, og det har gjort noe med meg, berørt meg på noe vis. Ikke det at jeg er noen religiøs person altså, men det bildet.. jeg håper du får like stor glede av det som jeg har hatt!»

2 uker senere er jeg igjen på besøk i byen hvor antikkhandleren holder til. Jeg oppsøker han og viser stolt frem mobilbilder av maleriet som har fått ny ramme. Igjen, i møte med maleriet, får han tårer i øynene og vi ender opp med en skikkelig mannfolkprat om Gud og Jesus, tvil og tro, oppvekst og opplevelser som både har preget og formet min nye venn på godt og vondt.

Hans forhold til Gud består stort sett av møter med representanter fra en religiøs sekts som med ujevne mellomrom oppsøker han i butikken, og hvor enkelte av representantene har forsøkt skremme han til medlemskap i sekten deres, og tro på deres Gud om han ønsker å «berge livet».

Guds ubegrenset kjærlighet og nåde til hvert menneske, ikke minst til de av oss som trenger det mest, hadde han aldri hørt om. Vi ble enige om å snakke mer, så jeg inviterte antikkhandleren til å besøke meg hjemme, så kan vi sammen betrakte maleriet vi begge blir så berørt av og fortsette samtalen der.

Jeg blir ofte overrasket og forundret over hvordan Gud kaller på enkeltmennesker. Hvordan han bokstavelig talt banker på hjertedøren til mennesker som ikke selv aktiv søker kontakt med han.

Det kan være folk som har hatt en barnetro men forlatt den av forskjellige årsaker, folk som aldri har brydd som om Gud eller reflektert over hvorvidt han finnes eller ikke, men også beinharde ateister som et helt liv har nektet for Guds eksistens og har båret på et stort sinne mot kristne.

Plutselig har Gud kalt på dem, åpenbart seg for dem på sett og noen ganger merkelig vis, og slik gitt seg til kjenne for et konkret menneske som i dette tilfellet; gjennom et maleri. Det står i bibelen at Guds veier er uransakelige. Det tviler jeg ikke på.

Jan Erik Larssen

programleder og foredragsholder

Musikk: Beate Slettevoll Lech - "Lean on me"