NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 23. mars

Livskreftenes styrke

Per Anders Nordengen
Foto: Calle Huth

Fra i morgen av står påskens helligdager for tur, og den stille uken går over i stille hellighet. I dag tar flere fatt på den store utfarten, og påskeroen senker seg enda mer.

Helligdagene i påsken inneholder fortettet liv. Det skifter fra avskjed, forhør og arrestasjon skjærtorsdag via korsfestelse og død langfredag til liv og oppstandelse påskemorgen.

I disse begivenhetsrike dagene gjenkjenner vi også livene våre i sin mest dramatiske form. For det å leve handler også om spennet mellom sorg og glede, mellom fortvilelse og håp, mellom smerte og jubel og mellom død og liv. For ingen går gjennom livet uten å oppleve gode og vonde dager, - og uten å kjenne på både latter og tårer, mismot og forhåpninger.

Aller mest handler påske om liv. For påsken munner ut i oppstandelsen og viser at livskreftene seirer tilslutt. Da dødens lenker ble beseiret, ble det bevist at kjærligheten er sterkere enn hatet, at håpet overvinner mismotet, at fred er bedre enn hat og at livets krefter tilslutt er sterkere enn døden.

I dette påskeperspektivet får vi leve våre liv. For selv om hverdagen og verdens-situasjonen noen ganger kan virke håpløs og mørk, så er livskreftene heldigvis de sterkeste.

Jeg håper at denne påsken skal føre til at troen på livet skal få sprenge seg vei i våre hverdager og i verden. Både våre nærmiljøer og det store verdens-fellesskapet trenger å få tilbake troen på at livet, håpet, freden, godheten og kjærligheten er de sterkeste kreftene i tilværelsen.

På samme måte som det nye livet sprenger seg fram i naturen rundt oss nå når våren kommer, akkurat som påskekyllingene sprenger seg ut av egget, og som Jesus seiret over døden, - håper jeg de samme livskreftene får prege våre liv og vår verden.

"Deg være ære Herre over dødens makt" - det er det påsken handler om.

Per Anders Nordengen

Musikk:Sigvart Dagsland og Iver Kleive - "Deg være ære"