NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 23. august

Er jeg god nok?

Gard Sandaker-Nielsen
Foto: Moment Studio

Det er det mange som lurer på, både unge og gamle. Vi skal prestere og se bra ut. I sosiale medier er det veldig mange som iscenesetter seg selv – og later som at ting er bedre enn de egentlig er. Eller vi viser de sidene av oss selv som vi tenker er verdt å vise fram, og skjuler det vi ikke liker.

Vi skal gå og løpe stadig lengre og bli sterkere. Vi skal utvikle karrieren og konkurrere om karaktersnitt. Vi skal passe inn. Men hva skjer med oss selv i jaget?

Jesus sier at vi skal elske vår neste og gjøre mot andre slik vi vil at andre skal gjøre mot oss selv. Det er så grunnleggende i kristendommen at vi kaller det dobbelte kjærlighetsbudet. Men det klarer vi ikke, om vi ikke elsker oss selv.

Vi er alle skapt i Guds bilde. I den andres ansikt møter vi også Gud. Derfor må vi behandle oss selv og andre som unike og ukrenkelige. Og det er ikke fordi vi presterer så bra at vi er unike, men fordi at vi finnes og lever. Da kan vi kanskje våge å vise flere enn de sminkede siden av oss selv?

I Lukasevangeliet finner vi fortellingen om Tolleren og fariseeren. Fariseeren står i tempelet og takker Gud for at han lever så bra, og at han ikke er som tolleren. Tolleren står langt unna, våger ikke løfte blikket og sier: "Gud, vær meg synder nådig!" Jesus sier at det var tolleren som gikk rettferdig hjem den dagen. Det er tolleren, og ikke fariseeren som er et forbilde for oss. Og vi kan bare gjette oss til hvordan Facebook-profilen til fariseeren hadde sett ut i dag.

For vi trenger ikke sminke livet for å være gode nok - for Gud, - og helst overfor hverandre. Vi trenger ikke pynte på virkeligheten for at vi skal bli elsket. Nei, det er nettopp når vi er ærlige og viser hvem vi er, at det å være elsket betyr mest.

Vi er alle like framfor Gud. Vi er fellesskapet av ufullkomne mennesker, som ofte kommer til kort. Da skal vi gjøre alt vi kan for å gjøre fellesskapene vi er en del av mer åpne og inkluderende, ikke trangere. Vi skal lage fellesskap der vi kan elske og bli elsket - uten maske. Hvor det er ok å komme til kort, hvor vi kan bli tilgitt og få prøve igjen.

Gard Sandaker Nielsen

Musikk: Bjørn Eidsvåg - "Sånn som oss"