NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 21. juni

Alt du har er til låns

Tomm Kristiansen
Foto: Ole Kaland / NRK / Ole Kaland

Jesus drev et lite firma i Midt-Østen med tolv ansatte. Det var ingen mønsterbedrift. Han plukket dem uten å sjekke CV’en, om slikt hadde fantes. De var bønder og fiskere, en var toller, slike var kjent for korrupsjon og samarbeid med okkupasjonsmakten. Noen av de tolv var mer enn tvilsomme politiske fanatikere. Dem har Midt-Østen alltid hatt.

De tolv holdt det gående i tre før gründeren ble drept. Da hadde en av dem forrådt sjefen og en annen bannet på at han ikke kjente ham, da det gjaldt som mest. De gikk rundt Genesaretsjøen og forkynte, men var ikke sikre på hva visjonen egentlig var. De spurte og spurte og fikk som regel kjeft fordi de ikke forsto.

Likevel. To tusen år senere er firmaet fortsatt i gang og har to milliarder tilhengere. Og noen millioner ansatte. Siden år 33 har folk bedt til guden fra Nasaret. De fleste troende har verken kunnet lese eller skrive. Gjennom historien har selskapet skandalisert seg selv med tortur og tvang, vranglære og psykisk manipulering. Mens nonner og andre troende har holdt fast ved det de har vært grepet av. Hva var det som likevel holdt?

De har ikke sett ham, hørt ham. Bevisene for hans oppstandelse foreligger ikke. Allerede den gang gikk det rykter om at oppstandelsen var fake news, et arrangert forsvinningsnummer. Men der var også beretninger om mennesker som fikk sitt liv fylt med mening.

Kanskje de var rammet av kjærlighet? De varme hendene. Viljen til å dele og tilgi. Dette kan du finne mange steder, i mange religioner og blant folk som ikke tror. Men folk som ber og søker sin gud har noe eget ved seg. De har gjort Guds plan med oss alle til sin personlige åpenbaring.

Er vi alle en del av Guds plan med verden? Ja, det var nettopp det han sa, gründeren. Uansett om du tror eller ikke, er det en plan for dagen og livet. Guds plan er ikke for de håndplukkede. Det kan høres sprøtt ut for noen hver, men det er verdt et eksperiment.

Hva vil Gud med meg denne dagen? For meg og mine kolleger, familie og venner? Er det oppgaver som bare ligger der og venter? Det står så i den store boken. Det er et forsøkt verdt. De gode gjerninger, de utstrakte hender, protestene mot urett og maktmisbruk. Det er mye å ta fatt på.

Gud har ikke plukket ut de beste, frommeste, klokeste og reneste. Hans disipler er beviset. Noen av dem var ikke stort å samle på. Bortsett fra at Jesus ikke samler på de sjeldne. For ham er vi alle upolerte juveler, syndere som trenger hans tilgivelse.

I det kristne menneskesynet hører alt Herren til. Det står i Salme 24: "Jorden og det som fyller den, hører Herren til, verden og de som bor der, er hans." Dette gjelder ikke bare for troende. Uten de ugudelige ville han stå fattig tilbake.

Han snakket om gjestfrihet på en måte som må få konsekvenser for hans etterfølgere. Hans bud om å dele kan få store politiske virkninger. Egentlig sier han at jorda er til låns. Alt vi eier, eier vi ikke. Det er en dristig tanke, og en ytterst kontroversiell og revolusjonerende ide. Det er slikt man forkynner i kirkene, dette arbeidsstedet for feilere og syndere. Guds rike er fortsatt ingen mønsterbedrift, og godt er det.

Tomm Kristiansen

Musikk: Ole Paus – "Som en storm"