NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 20. januar

Ytringsfrihetens mulighet og ansvar

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

"Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke." Slik heter det i pressens Vær Varsom-plakat.

Vi lever heldigvis i et land og en kultur med ytringsfrihet. Det er en uvurderlig viktig ting. Dersom jussen skal begynne å gripe inn og bestemme hva som kan sies, og hva som ikke kan sies – selv når det skjer med den beste og mest aktverdige mening – trues hele tanke- og trosfriheten.

De avskyelige tanker må bekjempes med andre midler enn med lov, undertrykkelse og et mer eller mindre formalisert moralpoliti. Ytringsfriheten kan riktignok være plagsom. Men den er i sannhet fundamental – en grunnmur for et fritt og trygt samfunn.

Samtidig, eller kanskje nettopp derfor, er det så viktig å tenke igjennom hvordan vi bruker ord. Vi er fri til å si det vi ønsker. Men det betyr jo ikke at alt bør sies. Mye av det ondeste og vondeste i denne verden, slik som terrorisme, rasisme, forfølgelse og menneskeforakt, har ofte sin rot i harde og hatefulle ord.

Mistenkeliggjøring og ydmykelse er nært knyttet til nedverdigende tale. Ondsinnede rykter, grunnløse anklager og ustyrlig sinne handler svært ofte om vonde tanker som både uttrykkes og styrkes gjennom uvettig språk.

For all del, vi trenger både ærlighet, kritikk og ramsalte debatter – og, som nevnt, en vid ytringsfrihet. Noen ganger er vi antagelig altfor redde for å si hva vi mener. Men tenker vi igjennom hvordan vi kan få våre ord, også når de er harde og kritiske, til å skape noe konstruktivt og godt?

I dagens bibeltekst, fra profeten Jesaja, kapittel 55, uttrykkes de følgende ord om Herrens bruk av talen:

For lik regn og snø
som faller fra himmelen
og ikke vender tilbake dit
før de har vannet jorden,
gjort den fruktbar og fått den til å spire,
gitt såkorn til den som skal så,
og brød til den som skal spise,

slik er mitt ord
som går ut av min munn:
Det vender ikke tomt tilbake til meg,
men gjør det jeg vil
og fullfører det jeg sender det til.

La det være vår utfordring i dag: Hvordan kan vi bruke ord som vanner jorden og gjør den fruktbar, som gir såkorn og brød? For la oss ikke glemme at på sitt beste kan ordet utgjøre en fantastisk, positiv forskjell, i det små og i det store – slik det heter om Herrens ord i Salme 119: Ditt ord er en lykt for min fot og et lys for min sti.

Eller sagt på en annen måte: Ordet er ikke først og fremst et problem, men en fantastisk mulighet.

Henrik Syse

Musikk: Alan Jackson - "What a Friend we have in Jesus"