Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 2. september

Skatter på jorda

Ingjerd Egeberg
Foto: Tom Øverlie / NRK

Matteus 6, 19

Det står jo i Bibelen at man ikke skal samle seg skatter her på jorden, men for en utpreget materialist som meg, er dette særs vanskelig. Det er så mye jeg har lyst på! Jeg blir rett ut sagt lykkelig av å eie vakre ting.

Da jeg var liten, fant jeg en teknikk som gjorde at jeg kunne føle stunder av lykke. Jeg satte hendene opp mot øynene og skulte det jeg ikke syntes var vakkert, men plukket meg ut steder i hager og hjem, der jeg bare fokuserte på det som ga meg sjelero, og stengte alt det andre ute.

Slik kunne jeg sitte å kikke lenge, og drømme meg bort i det som for meg var den ultimate skjønnhet. Jeg var opptatt av balanse og harmoni i farger og fasonger.

Nå er det ikke slik at jeg har hatt utpreget god råd noen gang, men jeg har lært meg til å finne små skatter på reiser, på loppemarked og på salg og noen ganger på fullpris.

Når man har et så rotete hode som meg, har det vært viktig å fylle synsfeltet mitt med ro, altså for meg, vakre ting. Er dette galt? Jeg aner ikke. Vi er jo født forskjellig, og det visuelle har større påvirkning på noen enn på andre, men det det fører til, er at jeg er opptatt av penger. Hvordan skal jeg få like mye inn i kassa som går ut?

Med årene har jeg skjønt at det ikke er det jeg har på meg eller rundt meg som definerer hvem jeg er. Det er hva hjertet mitt er fylt med. Men der inne er dessverre plassen brukt på en god del bekymringer. Jeg prøver så godt jeg kan å skjule dette, og lar resten av hjertet fylles med kjærlighet til de rundt meg.

Men jeg er som skjæra, og higer etter alt som blinker, men det er også min måte å vise kjærlighet til omverdenen på. Lager jeg vakre rom, blir menneskene som fyller dem gladere, tror jeg. Jeg tror skjønnhet i omgivelsene gjør mennesker lykkelige. Det er supervanskelig for meg å være glad i omgivelser som bare er grå, og de er det mange av etter hvert.

Så såfremt jeg ikke jobber i hjel meg for å skaffe penger til alt jeg tror jeg trenger, setter jeg min lit til at Gud tilgir min materialisme, og gleder seg over skjønnheten jeg skaper rundt meg, samtidig som jeg tror at livet blir lettere - om man ikke er opptatt av å samle seg skatter på jorden.

Ingjerd Egeberg

skuespiller

Musikk: Lava med Randy Craford – "Shine a little light"

Skog