Morgenandakten onsdag 19. september

Rom for glede på tøffe dager

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Jesaja 61, 10 - 11

God morgen! Er alt vel?

Underlig spørsmål, for hvem kan egentlig forvente et "ja" til svar? Det er jo sjelden at absolutt alt er vel. For noen som hører på nå, er dagen kanskje tung, for andre føles den riktig god, for noen er den ganske vanlig. Kanskje kjenner du at det er noe som gnager, eller noe trist som er skjedd, eller en ensomhet som det er tøft å føle på.

Nei, det er sannelig ikke ofte det er mulig å svare at absolutt alt er vel! Er det da lov likevel å være glad? Kan vi finne et rom for å oppleve glede og jubel også på den tøffe dagen?

Dagens bibeltekst, som er verdt å lytte til uansett om du er glad i Bibelen eller ikke, uansett om du liker andakter eller ikke, svarer et ubetinget ja på det. Det er en tekst hentet fra et skrift i Det gamle testamentet.

Vi vet at Det gamle testamentet inneholder bøker om både nød og krig, om dom og irettesettelser. Men det fremadskuende i Det gamle testamentet, midt oppi alt som kan virke tøft og vondt, handler først og fremst om trøst, håp og frelse – ja, om jubel og glede. Bibelteksten i dag er hentet fra Jesaja-boken, én av de bøker som har formet vår kultur aller sterkest med sine profetier og sin vakre poesi. Og her er dagens sterke jubelutbrudd, fra det 61. kapitlet i boken:

Jeg gleder meg i Herren,
min sjel jubler over min Gud.
For han har kledd meg i frelsens klær
og svøpt meg i rettferdighets kappe
lik en brudgom som setter på seg prestelig turban,
lik en brud som pynter seg med smykker.

For som jorden lar spirene vokse,
som en hage lar frøene gro,
slik skal Herren Gud
la rettferdighet og lovsang
spire frem for alle folkeslag.

Wow – det var sterke saker! Jubel, glede, håp om frelse, et ønske om alt godt for alle folkeslag, for alle mennesker. Teksten sprenger grenser og motsetninger og lar oss få juble over det som er godt.

Dette er et budskap til oss alle. Det er et budskap vi har lov til å rope ut – eller rett og slett bære med oss i hjertet – også på den dagen som ellers måtte synes vond og tøff. Det er, kort sagt, et godt og jublende budskap om håp og nåde, som vi kan ta med oss på dagen i dag.

Henrik Syse

filosof, fredsforsker, forfatter og foredragsholder

Musikk: Beate Slettevold Lech – "I kveld"