NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 19. august

Skjønnhet

Rolf Hugo Hanssen

Skjønnhet er den tredje av grunnelementene i livet! "Så syng oss ein sang! Om him’len og havet, om blomstrer og havet og skogar og fjell, verden e vakker og livet en gave og me vil være våkne te sene kveld."

Vår kjære artist Bjørn Eidsvåg skildrer skjønnheten i skaperverket på en mesterlig måte. For meg er naturen bærer av Guds Signatur uttrykt i skjønnhet

Derfor betyr naturopplevelser mye for meg og gir inspirasjon, vitalitet og livskvalitet.

Det er fantastisk å være i Guds store katedral med det varierte og vakre skaperverket som kilde til glede og velsignelse. Skjønnheten kommer i dette tilfellet utenfra, men på samme tid innenfra fordi den kommeri stor grad an på øyet som ser.

Før menneskene ble skapt, skapte Gud gresset, trærne, vannet, dyrene. Han skapte ressursene og la alt til rette for at vi skulle bruke naturen og glede oss over den. Jesus ba oss lære av skaperverket. "Se på fuglene under himmelen! .. Se på liljene på marken, hvordan de vokser! De arbeider ikke og spinner ikke, men jeg sier dere: Selv ikke Salomo i all sin prakt var kledd som en av dem." (Matt 6,26 og 28-29)

Men hva er det vakreste av alt Gud har skapt? Hva er kronen på Hans skaperverk? La meg illustrere det med å fortelle følgende historie.

En ung militærmann ble blind, men giftet seg senere med en av sykepleierne som tok seg av ham. I en krok på sykehuset hvisket noen: "Det var bra for henne at den fyren er blind, for da ser han ikke hvor lite pen hun er."

Den blinde hadde øvd opp hørselen og hørte det som ble sagt, og sa: "Jeg takker Gud for at jeg – selv om jeg er blind – har fått se hvilken fantastisk person denne kvinnen er, hun som er blitt min kone. Hun har en indre skjønnhet som betyr mer for meg enn alt annet."

Hva er skjønnhet? Jeg er god venn med en av de mest berømte fotomodeller Norge har fostret – Lillian Muller – og ja, - hun er flott i det ytre.. Men det er Lillians indre skjønnhet som gjør henne til den hun er. Det er den hun er jeg har fokus på og som gjør at hun vinner seg og får min positive oppmerksomhet. Hun er et fantastisk menneske og en fantastisk venn!

Han som jeg fortale om var blind. Men så med Guds blikk, som profeten Samuel underviste om, og som er vårt ideal: "Jeg ser ikke på det mennesket ser på, for mennesket ser på det ytre, men Herren ser på hjertet" (1. Sam 16,7).

Å se det vakre i mennesker og i hele Skaperverket er en evne Gud har gitt oss. Å se verden og menneskene med Guds blikk er et privilegium, men også en selvfølge om vi åpner oss for det vakre og møter verden og mennesker med fordomsfri og positiv holdning. Et gresk ordtak sier "Skjønnheten ligger i betrakterens øyne."

Rett forstått betyr ikke dette noe annet enn at hva som er skjønt og hvem som er skjønn avgjøres av individet i forhold til den vi er og det vi er. Skjønnheten kommer innenfra selv om den avspeiles i det ytre. Og dikteren Hans Børli sier: "Det er evnen til å se og oppleve skjønnheten som gjør mennesket til hva det er: - menneske!"

Rolf Hugo Hanssen

Musikk: Bjørn Eidsvåg - "Verden e vakker"