Morgenandakten onsdag 18. januar

Velsignelse i arbeid

Andreas Hegertun

Kan hende er det flere enn meg som etter juleferien har tatt seg i å glede seg til å bli pensjonist. Da skal du få en tanke om arbeid på vei til jobb i dag. En av de gamle babylonske skapelsesmytene sa at verden ble til ved at guden Marduk drepte en annen gud, og så av magen til denne andre guden, skapte han himmel og jord.

Da kom de andre gudene til Marduk og sa: "Er du klar over hva du har stelt i stand? Hvor mye jobb det vil kreve å holde oppe alt dette du nå har lagd?" Da svarte Marduk: "Ja da, jeg vet. Men jeg vil skape et mer primitivt vesen som vil være våre slaver og gjøre all jobben for oss. Så vi guder kan hvile."

Så skapte han mennesket. Som altså var laverestående enn gudene og derfor måtte drive med alt slitet på jorden. Jeg har tenkt; hva tror du babylonerne følte når de satt i kø til jobb om morgenen? De må vel ha følt arbeid som en straff. Noe vi laverestående vesener må slite med.

Grekerne mente jo også at det eneste virkelig anstendige arbeidet var å være filosof. Da er det oppsiktsvekkende at i en sånn tid sier 1 Mosebok om da Gud skapte verden: "Den sjuende dagen fullførte Gud det arbeidet han hadde gjort, og den sjuende dagen hvilte han fra hele det arbeidet han hadde gjort."

(1 Mos 2,1-2)

Og så når vi kommer til beskrivelsen av da Gud skapte mennesket sier fortelleren vakkert: "Da formet Herren Gud mennesket av støv fra jorden."

(1 Mos 2,7)

Se for deg, i en tid som foraktet arbeid. Og særlig fysisk, praktisk arbeid. En Gud som bygger en hage. Som arbeider med svette på ryggen. Og som så graver i bakken og med fersk jord på hendene skaper oss. Og så hviler han. Som alle vi arbeidere gjør.

Så enten du er lærer, sykepleier, aksjemegler, snekker eller hva du er på vei til akkurat i dag. Babylonerne tok feil. Arbeid er ikke en forbannelse, men en velsignelse. Og du som i dag står ufrivillig uten arbeid vet jo dette mer enn noen.

Så pensjonistlengselen får døyves litt til for min del. 37 år er uansett noe tidlig.

Og uansett hvor vi er i dag, la oss gjøre vårt beste. For når vi arbeider, så ligner vi litt på Gud selv. For han er en oss arbeidere.

Andreas Hegertun

Musikk: Inger Lise Stulien - "Fager kveldsol smiler"