Morgenandakten onsdag 18. februar 2015

Salig lykke - lykke som holdning

Rolf Hugo Hanssen

Under studietiden hadde jeg en kamerat som het Øystein. Han hadde åpenbart et favorittord og det var salig. Han kom fra kirken og kunne si: "Å, det var en salig gudstjeneste" eller "Det var et salig møte". Og når du spurte hvordan han hadde det, svarte han gjerne: "Jeg er salig!" I dag handler det fortsatt om lykke eller salig som er to ord for samme sak.

For hva betyr egentlig ordet salig? Jo, den høyeste form for lykke! Og er det noe mennesker til alle tider og på alle bosteder har traktet etter, søkt etter, lengtet etter så er det lykke. I mine favorittfag religion, filosofi, psykologi er lykkebegrepet vesentlig og omfattende! For de fleste betyr lykke å ha det godt, at det føles godt, at livet oppleves godt; - at vi lykkes simpelthen!

Men problemet er at mange tror at de kan maksimere lykken. Det vil si at om du får en deilig matrett, så tar du tre porsjoner. Du blir rett og slett grådig i jakten på mer lykke.. Men for å bruke eksemplet med maten; - om du spiser tre ganger hovedretten, så går det galt. - Det er som vi sier: Det kan ikke være julaften, Tivoli og 17. mai hver dag!

Men det moderne menneske vil ikke bare forstørre og mangedoble lykken. Det vil spares for smerte og ulykke. Det er bare det at det siste hører med til livet, likeså mye som lykke.

Livet har to dynamiske sider av motgang og medgang, sorg og glede, hell og uhell.

Teologen og filosfofen Knut E. Løgstrup sier: "Lykken er ikke det å lykkes, men det vi kommer ut for…" Og da mener han at vi alle opplever situasjoner, episoder, sanseinntrykk, erfaringer som er glimt av lykke.

Lykken er ikke en svimlende følelse som enten er der eller ikke er der. Det er en tilstand av å være tilstede i livet og være tilfreds under alle forhold.

Tilstand - tilstede - tilfreds.

Vi kjenner godt slageren fra 50-tallet: "Den lykke du søker blant blånende fjell, kan hende du alltid har eiet den selv. Du skal ikke søke i hvileløs ring, men lær deg å elske de nære ting!" Å optimere lykken er så mye bedre enn å prøve å maksimere den!

Lykkelig er en tilstand du velger å være i ved å se hva du har. Selvsagt kan omstendigheter og ytre forhold gi deg lykkefølelse, men den er aldri stabil. Det kommer motgang og motstand, utfordringer og belastninger, krevende situasjoner og relasjoner. Da er det viktig med rett fokus på det du har og sikkert også det du er og kan.

Jeg har innsett at min innstilling, min holdning, hva jeg velger i mitt sinn og hjerte, er det som gir livet livskvalitet og sann lykke. Derfor lever jeg i tro, - av kjærlighet, - med håp!

I Jesu Bergpreken finner vi ordene: "Salige er de fattige i ånden.. Salige er de som sørger… Salig er de som blir forfulgt…" Det må bety at å være salig er noe mer enn å ha det godt og at det går bra for oss!

Lykken er å leve i gode relasjoner med seg selv, med Gud og med andre mennesker! Om ikke livet alltid går på skinner, skinner det av livet! Lykken kommer innenfra. Lykken er en innstilling! Lykken finnes der - i deg!

Rolf Hugo Hanssen

Musikk: Pharrell Williams - "Happy"