NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 17. februar

Ordenes kraft

Andreas Hegertun

Hvilken kraft ligger i ordene våre?

Jeg hørte en gang den amerikanske dirigenten Benjamin Zander forteller om en dame han snakket. Hun var 15 år gammel da hun under 2. verdenskrig ble ført til Auswitch 15. Foreldrene var allerede tatt, og hun og hennes 8 år gamle lillebror ble satt på det samme toget.

Der oppdaget hun at broren gikk uten sko og hun kavet seg opp og kjeftet: "hvordan kan du være så dum, hvorfor tar du ikke vare på tingene dine, hvor er skoene dine?" Som en storesøster kan snakke til en lillebror som har glemt noe.

Det var bare det at hun aldri så broren sin igjen etter denne tiraden, for han overlevde ikke helvete som ventet de. Og hun fortalte at da hun ved krigens slutt gikk ut av Auswitch og inn i livet, gav hun seg selv et løfte. "Jeg vil aldri si noe som ikke kan bli stående som det siste jeg noen gang sa."

Jeg hørte historien og tenkte, jammen bra jeg fortsatt lever, for det er noen siste ord jeg vil ha mulighet til å rette opp. Det blir selvfølgelig slitsomt og ikke mulig å leve sånn hele tiden. Men det er likevel noe i løftet hennes vi alle kan strekke oss mot denne dagen.

Jeg besøkte en kamerat på sykehuset i høst. Han var dårlig, men vi visste vel ikke helt hvor dårlig. I det jeg sa "hadet" og gikk mot døren hvisket han etter meg. "Jeg er glad i deg Andreas". Jeg snudde og svarte med tjukk hals at jeg var glad i han også.

Dagen etter sovnet han inn så det ble det siste vi noen gang sa til hverandre.

Tenk på alle ganger du og jeg har hatt lyst til å si noe sånt til noen. Men så holder vi inne. Fordi vi sier til oss selv, det du kanskje tenker nå, at det sikkert bare blir kleint eller teit, hvis jeg begynner å si så store ord.

Men du, jeg er helt sikker på at det vil ikke være gangene vi sa vi er glad i noen, vi vil angre senere i livet. Det er større kraft i godhet enn du tror. Og jeg tror det er større kraft i ordene våre enn vi tror. La oss bruke de godt i dag.

Den gamle kloke kong Salomo sa det sånn:

Tankeløs tale stikker som sverd, men vismenn har helbredelse på tungen.

(Ordspråkene 12,18)

Andreas Hegertun

Musikk: Odd Nordstoga - "Bestevenn"