Normal

Morgenandakten onsdag 16. september

Frigjørende jubel

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Denne andakten ble skrevet på en søndags ettermiddag for ikke lenge siden, nettopp hjemkommet fra Stensparken i Oslo, der Fagerborg menighet hadde friluftsgudstjeneste, for å vinke sommeren farvel og med jubel ønske høsten velkommen. Mange hundre mennesker var samlet i strålende sensommersol.

Og jubel var det i sannhet, idet tonen ble satt av uhyre dyktige Caledonia Jazzband – som vi skal få høre etter andakten i dag; gled dere! Ja, When the Saints Go Marching In og Amazing Grace tonet utover Bislettområdet, og travle mennesker stoppet opp og gikk umerkelig over fra fast gangtakt til lett vuggende jazzdans.

For noen dager siden var dagens bibeltekst en tekst fra 2. Moseboks tredje kapittel, om Moses’ store oppgave: å føre israelittene ut av Egypt. Det er selve urhistorien om fangenskap og frigjøring, om håpløshet og håp, om mørke og løftet om lys.

Det er faktisk en tekst som passer godt til friluftsdagen i Stensparken. Med utendørs barnedåp, vakre salmer, syndsbekjennelse, lovprisning, midt i gudstjenesten også fargerik og gjallende søndagsskole i det tomme kirkerommet mens resten av menigheten, sammen med naboene våre i Vestre Frikirke, hadde flyttet ut i det fri, og så altså Caledonia Jazzband med gatepresten Carl Petter Opsahl og hans eminente medmusikere sammen med gospelkoret HIM som livgivende ramme rundt det hele, ja, så opplevde jeg frigjøring.

Gamle og unge klappet og danset. Noe høyst unorsk og sydlig hersket for en stakket stund i den lille parken ved Bislett, med den ranke Sigrid Undset-statuen rolig betraktende ved siden av det hele. Jo, jeg tror i grunnen også den til tider strenge Sigrid ville ha likt dette. For livet kan noen ganger fortone seg som et fangenskap. Men her – ja, her var vi fri.

Så la det vonde slippe taket – om det så noen ganger bare blir for en stakket stund av gangen. Ta imot budskapet om frigjøring og håp. Og vit at frigjøringen og godheten har kraft til å vinne over fangenskapet og hatet. Det er et godt budskap å ta med seg ut i en ny dag.

Henrik Syse

Musikk: Caledonia Jazzband - When the Saints Go Marchin' In