NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 12. oktober

Verdsatt

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

God morgen!

Det er spennende og spesielt å formidle et budskap på denne måten til mange tusen mennesker på én gang. Hva vet jeg om hvordan dere som nå lytter til radio, har det? Noen ligger ennå i sengen, andre spiser frokost, atter andre er på vei til – eller godt i gang med – jobb eller skole, noen er på vei fra nattevakt, og noen skal slett ikke på jobb lurer kanskje på hva de skal fylle dagen med.

Noen føler seg friske, andre mer kleine – som det het i gamle dager – mens andre kanskje er ordentlig syke. Noen gleder seg, noen gruer seg. Hvert menneskes følelser og tilstand er unik. Og så snakker jeg med dere alle.

Dette betyr selvsagt også at dere hører det jeg sier på hvert deres vis. Ett og samme budskap kan høres på mange måter og kan gå inn i høyst forskjellige omstendigheter.

I dagens bibeltekst fra Johannesevangeliets 13. kapittel vasker Jesus disiplenes føtter. Peter forstår overhodet ikke hvorfor Jesus skal gjøre det. Handlingen fremstår absurd for ham. Peter er tydeligvis så opptatt av å være tjenestevillig for sin herre at han ikke tenker på at det Jesu budskap egentlig handler om, er ham selv og den tjeneste Gud vil gjøre for menneskene. Jesus er tjener mer enn herre. Det er et budskap Peter har vanskelig for å ta innover seg.

Jesus forvirret nok mange fordi han snudde opp-ned på tilvante forestillinger, om mennesker, om samfunnet og om Gud. Mennesker som ingen anså som noe verdt, ble løftet opp og verdsatt. Den hovmodige ble minnet om sitt ansvar, og tjeneren ble minnet om sitt verd.

Uansett hvor du befinner deg akkurat nå, så taler dette budskapet til deg og oss alle. Du er løftet opp og satt pris på. Du har ansvar når du har makt, men du er også like verdifull i din avmakt. Nåden, budskapets bærebjelke, gjelder for oss alle, uansett hvor vi ligger, sitter eller står.

Nåden er ment å gi deg styrke, samme hvor du er. La oss dermed, hver enkelt av oss glede oss over en ny dag, der – som det så flott heter i Salme 19 – "solen går som en brudgom over sitt kammer, glad som en helt tar den fatt på sitt løp."

Ja, om det regner eller om solen skinner, så er det slik vi får lov til å ta fatt på den nye dagen.

Henrik Syse

Musikk: The Crusaders – "No matter how high I get"