Morgenandakten onsdag 12. mai

Lys i en mørk virkelighet

Helga Samset
Foto: Per Jostein Aarsand

Er du der du skal være i livet? Fins det et bedre sted, et land som bare er ditt?

Oppbruddet, lengselen etter noe bedre går som en rød tråd gjennom hele Bibelen.

Fortellinga om Moses som redda folket ut fra slaveriet i Egypt og førte de til det lova landet, er den største oppbrudds-fortellinga i hele Bibelen.

Hvorfor brøyt de opp? Nøden var for stor der de kom fra.

Hvordan var flukten? Lengre og verre enn noen kunne forestilt seg.

Hvordan overlevde de? De fleste døde. Andre ba til Gud og tviholdt på håpet.

Hva skjedde da de kom fram? Ved det store landområdet som i dag heter Palestina, Israel og Libanon, førte Gud Moses opp på et høyt fjell og lot han se utover. Det var et vakkert og vidstrakt land. Moses så landet, han skua det han hadde brukt livet sitt på å nå, og så døde han.

Han kom ikkje inn i landet. Lengselen, vandringa, strevet, og så kom han ikkje inn. Er ikkje det litt stusselig? At en av Bibelens største helter ikkje når målet sitt?

Og ikkje nok med det. Da folket kom inn i det lova landet endte det med blodbad, for det bodde jo noen andre der fra før. Er ikkje det rart? Det bor alltid noen på ditt drømmested, og det er ikkje sikkert de ønsker deg velkommen.

Bibelen beskriver virkeligheten slik den er, ikkje slik den burde være. Det som skjer i denne fortellingen er ikkje ideelt, men er det ikkje ganske reelt?

For vi mennesker når ikkje måla våre. Og landet vi drømte om var ikkje som vi trudde - det kan titusenvis av innvandrere skrive under på.

Heldigvis fins det lyse fortellinger også, og de trenger vi. Men at virkeligheten er barsk, det veit eg jo bare fordi eg er menneske, og da oppleves det godt at Bibelen snakker sant, uten å avvise håpet.

For jo mørkere verden er, jo sterkere blir drømmen om et lova land.

Helga Samset

Forteller og forfatter

Musikk: Ole Paus – «Innerst i sjelen»