Morgenandakten onsdag 11. september

Et gjestebud for alle

Kristine Sandmæl
Foto: Lars Haugdal Andersen

Lukas 14, 15-24

Hvem ville du invitert til fest i ditt hjem? Hvem ville du servert de feteste retter og den beste vinen?

Vi innbyr kanskje venner og kjente fordi vi har vært hos dem, og det er vår tur til å være vertskap, eller kanskje vi bruker en invitasjon til et måltid for å bli bedre kjent med noen spesielle, eller?

Hva ville du gjort hvis du hadde invitert masse gjester til et festmåltid, du hadde brukt mye krefter på å gjøre det så flott som mulig, kjøpt inn god mat og god vin, du hadde lagt mye tid og innsats i å sette sammen det perfekte måltid i perfekte rammer.

Dagen for festen kommer, og om morgenen begynner telefonene å komme. Den ene etter den andre av gjestene ringer og melder avbud til festen. Den ene unnskyldningen er dårligere enn den andre. Det blir etter hvert klart for deg at det ikke er noen som prioriterer deg høyt nok til ikke å la andre ting gå foran den festen du har stelt i stand.

Ville du gjort som de fleste av oss? Avlyst hele festen og blitt sur og lei? Eller ville du invitert noen andre i stedet? Og da er det ikke snakk om noen fra det såkalte gode selskap. Ville du gått ut på byens gater og hentet inn dem som trengte et godt måltid og et hyggelig fellesskap?

Mange av oss er opptatt av å være med i det gode selskap. Gud er ikke så opptatt av det gode selskap. Gud er mer opptatt av et godt selskap.

Det gode selskap er en betegnelse for dem som er opptatt av at de er bedre enn andre, enten i kraft av rikdom, edel byrd eller religiøs etisk holdning. I det gode selskap gjelder en masse regler og normer som man er nødt til å etterleve og leve opp til hvis man ikke vil utstøtes, bli sett skjevt på eller bli uglesett.

Når man derimot er i godt selskap, er det ingen fare for slike ting, ingen kan sette deg utenfor, bortsett fra deg selv. Der hører alle med som vil høre med. Det kreves ingen særlige forutsetninger, det fordres ikke en spesiell moral eller religiøs fortreffelighet. Å være med i godt selskap, betyr å være med i et fellesskap med plass for alle. Der ingen er mer riktig eller viktig enn de andre.

Jeg tror at Gud vil at Guds fellesskap, Guds gjestebud, Guds kirke skal være en broket forsamling. Et sted der ingen føler seg utestengt fra fellesskapet. Et sted hvor det er plass til alle som ønsker å ta del i gleden.

Av en eller annen grunn, så har kirker gjennom generasjoner ikke klart å kommunisere det like godt. Vi snakker om Guds kjærlighet som altomfattende og grenseløs, men i handling og av og til i ord, er det laget et fellesskap som effektivt har stengt ute forskjellige grupperinger.

Jeg tror at Gud vil ikke ha det slik! Jeg tror at Gud vil at det skal være et fellesskap preget av mangfold og glede, frigjøring og nåde.

Hver søndag inviterer Gud til gjestebud i kirken. Og den samme invitasjonen lyder til alle: «Kom for alt er gjort ferdig!» Nattverden er fellesskapets måltid. Gud har gjort det i stand. Vi er alle invitert.

Kristine Sandmæl

prost i Lofoten prosti

Musikk: Sigvart Dagsland - "Fast som fjell"